środa, 23 maja 2012

Ciastka orzechowe z drażetkami czekoladowymi

W piątek wpada do nas sporo osób. Już dziś zaczynam przygotowania, od rzeczy, które mogą poleżeć i nic im nie będzie ;)

Czas przygotowania: 15 minut,
Czas pieczenia: ok. 15 minut

Składniki:

- 250 - 300g masła orzechowego( bez różnicy czy smoothy czy crunchy ),
- łyżka miękkiego masła,
- pół szklanki cukru trzcinowego,
- 2 jajka,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pół torebki cukru waniliowego lub parę kropli aromatu,
- 1,5 szklanki mąki ( pszennej lub żytniej),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- lentilki, orzechy.

Wykonanie:









  1. Włączamy piekarnik, nastawiamy na 180 stopni.
  2. Masło orzechowe, masło i cukier ucieramy mikserem. Dodajemy jajka, ucieramy dalej.
  3. Dodajemy ekstrakt z wanilii, miksujemy.
  4. Następnie należy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować i wrzucić dodatki.
  5. Formować ciasteczka, układać luźno na blaszce i piec ok. 15 minut.
Ciasteczka są ciężkie i zapychające, ale bardzo smaczne. Coś dla wielbicieli masła orzechowego :)

Smacznego :)
K.


1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze :*