wtorek, 15 maja 2012

Młoda kapusta z koperkiem

No i ciąg dalszy młodych warzywek. Ta kapustka kojarzy mi się z dzieciństwem. Ostatnio moja Mama zrobiła ją na obiad i byliśmy tak zachwyceni, że nie minął tydzień, a my już chcemy ją znów :)

Młoda kapusta z koperkiem

Składniki:

- 1 główka młodej kapusty,
- 4 młode cebule,
- 1 pęczek koperku,
- 1/4 kostki masła,
- odrobina mąki ( koło łyżeczki ),
- łyżka octu spirytusowego lub dwie winnego,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

Wykonanie:







  1. Kapustę szatkujemy i ugniatamy w garnku. Kroimy w kostkę jedną cebulkę i dodajemy do kapusty razem z 5 ziarnami ziela angielskiego i 4 listkami laurowymi. Solimy, pieprzymy i zalewamy wodą, aby przykrywała kapustę.
  2. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy ok. 20 minut. W tym czasie możemy pokroić cebulę.
  3. Dodajemy ocet i dusimy jeszcze 10 minut.
  4. Na maśle podsmażamy cebulkę. Pod koniec smażenia dodajemy mąkę.
  5. Cebulkę z masłem i mąką dodajemy do kapusty. Mieszamy.
  6. Kroimy koperek, dodajmy do kapusty. Mieszamy i gotowe.

Można jeść samą, z chlebkiem albo jako dodatek do obiadu.

Smacznego!!!
K.

Młoda kapusta


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze :*