Młoda kapusta z koperkiem
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty,- 4 młode cebule,
- 1 pęczek koperku,
- 1/4 kostki masła,
- odrobina mąki ( koło łyżeczki ),
- łyżka octu spirytusowego lub dwie winnego,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.
Wykonanie:
- Kapustę szatkujemy i ugniatamy w garnku. Kroimy w kostkę jedną cebulkę i dodajemy do kapusty razem z 5 ziarnami ziela angielskiego i 4 listkami laurowymi. Solimy, pieprzymy i zalewamy wodą, aby przykrywała kapustę.
- Stawiamy na małym ogniu i gotujemy ok. 20 minut. W tym czasie możemy pokroić cebulę.
- Dodajemy ocet i dusimy jeszcze 10 minut.
- Na maśle podsmażamy cebulkę. Pod koniec smażenia dodajemy mąkę.
- Cebulkę z masłem i mąką dodajemy do kapusty. Mieszamy.
- Kroimy koperek, dodajmy do kapusty. Mieszamy i gotowe.
Można jeść samą, z chlebkiem albo jako dodatek do obiadu.
Smacznego!!!
K.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze :*