Czas przygotowania: 30 - 40 minut.
Czas pieczenia: 45 minut
Składniki:
- 0,5 kg czereśni,- 6 żółtek,
- 1 szklanka cukru białego,
- 1/4 szklanki cukru brązowego,
- 3 i 1/4 szklanki mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 g masła/margaryny,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- łyżeczka cukru do posypania czereśni,
- 4 łyżki mąki i 3,5 łyżki cukru do kruszonki.
Wykonanie:
- Czereśnie myjemy i drylujemy.
- Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Blachę o wymiarach ok. 25x30cm wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy.
- W misce ucieramy żółtka z cukrem.
- W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone masło i ucieramy.
- Do mąki z masłem dodajemy żółtka z cukrem i ucieramy.
- 3/4 ciasta wykładamy na blachę. Na nie sypiemy czereśnie, posypujemy łyżeczką cukru.
- Czas na kruszonkę: do 1/4 ciasta dodajemy 4 łyżki mąki i 3,5 łyżki cukru i ucieramy.
- Czereśnie posypujemy rozdrobnioną kruszonką.
- Pieczemy 45 minut, po czym studzimy nie wyjmując z piekarnika.
- Można dla ozdoby posypać wystudzone ciasto cukrem pudrem.
Smacznego :)
K.
Ale mi smaka narobiłaś tym ciastem...ja jeszcze czereśni w tym roku nie jadłam :(
OdpowiedzUsuńjeszcze się nie opłaca kupować;) u mnie na bazarku kosztują koło 35zł za kilogram...
Usuńpozdrawiam :)