czwartek, 31 maja 2012

Czereśniowe ciasto :)

W moje posiadanie weszło trochę czereśni, część porozdawałam, a część trzeba jakoś przerobić. Postanowiłam zrobić ciasto. I to jakie dobre :) Z wiśniami co prawda byłoby lepsze, ale aktualnie nie ma na nie sezonu :/


Czas przygotowania: 30 - 40 minut.
Czas pieczenia: 45 minut

Składniki:

- 0,5 kg czereśni,
- 6 żółtek,
- 1 szklanka cukru białego,
- 1/4 szklanki cukru brązowego,
- 3 i 1/4 szklanki mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 g masła/margaryny,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- łyżeczka cukru do posypania czereśni,
- 4 łyżki mąki i 3,5 łyżki cukru do kruszonki.

Wykonanie:

















  1. Czereśnie myjemy i drylujemy.
  2. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Blachę o wymiarach ok. 25x30cm wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy.
  3. W misce ucieramy żółtka z cukrem.
  4. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone masło i ucieramy.
  5. Do mąki z masłem dodajemy żółtka z cukrem i ucieramy.
  6. 3/4 ciasta wykładamy na blachę. Na nie sypiemy czereśnie, posypujemy łyżeczką cukru.
  7. Czas na kruszonkę: do 1/4 ciasta dodajemy 4 łyżki mąki i 3,5 łyżki cukru i ucieramy.
  8. Czereśnie posypujemy rozdrobnioną kruszonką.
  9. Pieczemy 45 minut, po czym studzimy nie wyjmując z piekarnika.
  10. Można dla ozdoby posypać wystudzone ciasto cukrem pudrem.



Smacznego :)
K.

2 komentarze:

  1. Ale mi smaka narobiłaś tym ciastem...ja jeszcze czereśni w tym roku nie jadłam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze się nie opłaca kupować;) u mnie na bazarku kosztują koło 35zł za kilogram...
      pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*