piątek, 11 maja 2012

Farfalle ze szpinakiem, serem kozim i łososiem wędzonym

W końcu przyszła pora na świeży szpinak:)!!!!!!!!!!!!!!!!!! :))))))))))))))
Dziś na obiad pierwsza w tym roku potrawa ze świeżego szpinaku. Nie w sezonie można świeży zastąpić mrożonym, ale koniecznie w liściach!!!:)


Farfalle ze szpinakiem, serem kozim i łososiem wędzonym


Składniki:

- 0,25 kg świeżego szpinaku,
- 3 łyżki masła,
- 2 małe cebulki,
- 4 ząbki czosnku,
- 125g serka koziego twarogowego,
- 150 g łososia wędzonego,
- pieprz, cytryna,
- farfalle ( w ilości dowolnej )

Wykonanie:









  1. Szpinak rwiemy na mniejsze kawałki i bardzo dokładnie myjemy. Nastawiamy pełen czajnik wody.
  2. W tym czasie siekamy czosnek i cebulkę. Szpinak zalewamy wrzątkiem a następnie zimną wodą. Nastawiamy wodę na makaron.
  3. Podsmażamy cebulkę i czosnek na maśle, dodajemy szpinak i dusimy ok. 5 min. Gotujemy makaron.
  4. Dodajemy serek kozi. Mieszamy, dusimy dalej. Posypujemy pieprzem.
  5. Dodajemy łososia pokrojonego na kawałki i pokropionego cytryną.
  6. Dodajemy makaron. Dusimy jeszcze 5 min i gotowe!

Smacznego!!!
K.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze :*