Tagliatelle z polędwicą wieprzową, szparagami i gorgonzolą
Składniki:
- pół pęczka zielonych szparagów,
- ok. 25 - 30 dkg sera z niebieską pleśnią: gorgonzola, lazur czy rokpol,
- małe opakowanie śmietany 18%,
- 5 suszonych pomidorów,
- ząbek czosnku,
- natka pietruszki, pieprz,
- oliwa lub masło klarowane do smażenia,
- ser ( parmezan ) do posypania.
- makaron tagliatelle - ilość dowolna ;)
Wykonanie:
- Szparagi umyć, oczyścić ( odłamać końcówki ) i gotować w osolonej i posłodzonej wodzie przez ok. 12 - 15 minut ( cieńsze krócej, grubsze dłużej ),
- Polędwiczkę umyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę oraz posypać pieprzem, czosnek zmiażdżyć i pokroić. Usmażyć.
- Zmniejszyć ogień i dodać pokruszony ser pleśniowy, a gdy się rozpuści - śmietanę. Wszystko pomieszać i dusić ok. 5 min.
- Teraz można ugotować makaron ;)
- Do naszego sosu dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki, pokrojone suszone pomidory oraz szparagi i doprawiamy sporą ilością pieprzu. Trzeba pamiętać, żeby nie używać soli, ponieważ ser jest wystarczająco słony. Dusimy przez ok. 5-7 min na małym ogniu.
- Ja dodaję makaron do sosu i wszystko razem mieszam przed podaniem, ale jeśli ktoś lubi inaczej, to można polać makaron sosem na talerzu.
Podawać z sałatką:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze :*