środa, 9 maja 2012

Tagliatelle z polędwiczką wieprzową, szparagami i gorgonzolą

Tagliatelle z polędwicą wieprzową, szparagami i gorgonzolą

Składniki:


Resztki z polędwiczki ucieszą wszystkie Urwisy;)
- pół polędwiczki wieprzowej,
- pół pęczka zielonych szparagów,
- ok. 25 - 30 dkg sera z niebieską pleśnią: gorgonzola, lazur czy rokpol,
- małe opakowanie śmietany 18%,
- 5 suszonych pomidorów,
- ząbek czosnku,
- natka pietruszki, pieprz,
- oliwa lub masło klarowane do smażenia,
- ser ( parmezan ) do posypania.

- makaron tagliatelle - ilość dowolna ;) 

Wykonanie:






  1. Szparagi umyć, oczyścić ( odłamać końcówki ) i gotować w osolonej i posłodzonej wodzie przez ok. 12  - 15 minut ( cieńsze krócej, grubsze dłużej ),
  2. Polędwiczkę umyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę oraz posypać pieprzem, czosnek zmiażdżyć i pokroić. Usmażyć.
  3. Zmniejszyć ogień i dodać pokruszony ser pleśniowy, a gdy się rozpuści -  śmietanę. Wszystko pomieszać i dusić ok. 5 min.
  4. Teraz można ugotować makaron ;)
  5. Do naszego sosu dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki, pokrojone suszone pomidory oraz szparagi i doprawiamy sporą ilością pieprzu. Trzeba pamiętać, żeby nie używać soli, ponieważ ser jest wystarczająco słony. Dusimy przez ok. 5-7 min na małym ogniu.
  6. Ja dodaję makaron do sosu i wszystko razem mieszam przed podaniem, ale jeśli ktoś lubi inaczej, to można polać makaron sosem na talerzu.
Podawać z sałatką:
Smacznego!!!
K.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze :*