wtorek, 8 maja 2012

Szparagi zapiekane z szynką szwarcwaldzką

   W końcu przyszedł sezon na szparagi - wyczekiwany przeze mnie od bardzo dawna. Dziś pierwsza dawka, ale myślę, że w najbliższym czasie szparagi będą pojawiać się na naszym stole dość często - we wszystkich możliwych formach.

SZPARAGI zapiekane z szynką szwarcwaldzką

Składniki:

- po pół pęczka szparagów białych i zielonych,
- opakowanie szynki szwarcwaldzkiej ( albo parmeńskiej itp. ),
- twardy ser podpuszczkowy np. parmezan - ja użyłam sera owczego,
- pół kostki masła,
- sok z cytryny,
- sól, cukier, pieprz.

Wykonanie:




  1. Szparagi umyć, odłamać łykowate końcówki, obrać. Następnie związać bawełnianą nitką i gotować ok. 10 min w osolonej i posłodzonej wodzie w pozycji pionowej - białe szparagi, ponieważ trafiły się duże gotowałam 5 min dłużej. ( Najlepiej mieć specjalny garnek do gotowania szparagów - ja niestety takiego nie posiadam, więc pilnuję, aby mi się szparagi nie przewróciły ( końcówki bardzo szybko się gotują - nie powinno się ich zanurzać, para zrobi swoje ).
  2. Masło rozpuścić w rondelku. Ugotowane szparagi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć lub zawinąć szynką.
  3. Całość polać rozpuszczonym masłem, polać sokiem z cytryny, posypać pieprzem oraz sporą ilością startego, twardego sera ( świetnie sprawdzają się też kozie sery ).
  4. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 10-15 min (zależnie od piekarnika - tak aby ser się rozpuścił).
Zamiast samego masła szparagi przed zapieczeniem można polać sosem beszamelowym.
Podawać bez niczego albo ze świeżą bagietką.

Smacznego
K.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze :*