środa, 16 maja 2012

Schaboszczaki ;)

Chyba każdy ma czasem ochotę na najzwyklejszego w świecie schabowego. I mnie też to czasem dopada ;). Banalny w wykonaniu, szybki i zawsze smaczny :)


Składniki:

- 3 kotlety schabowe,
- vegeta natur, pieprz,
- jajko,
- odrobina mleka,
- bułka tarta,
- olej

Wykonanie:






  1. Kotlety porządnie rozbić. Natrzeć z dwóch stron vegetą natur ( kotlety są smaczniejsze, a zwykła vegeta , ziarenka smaku i inne takie zawierają wzmacniacze smaku, takie jak glutaminian sodu, które są niezdrowe) i posypać pieprzem.
  2. Rozbełtać jajko razem z mlekiem i odrobiną pieprzu. Maczać kotlet w dwóch stron w jajku, a potem obtaczać w bułce tartej.
  3. Smażyć na bardzo rozgrzanym oleju rzepakowym ( im bardziej rozgrzany, tym krócej smażymy - panierka nie wsiąknie dużo tłuszczu ).
  4. I gotowe, podawać z młodymi ziemniaczkami i na przykład z  kapustą :)
Smacznego!!!
K.

2 komentarze:

  1. Schaboszczak niekwestionowanym królem kuchni! U nas zawsze smażony na smalczyku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj mialam taki obiad i mowie do mamy ze jadlam w wielu krajach ale nic nie moze sie rownac ze schabowym, mlodymi ziemniaczkami z koprem i młodą kapustką <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*