czwartek, 31 maja 2012

Idealna domowa wędlinka - faszerowany filet z indyka

Z dobrymi jakościowo wędlinami jest coraz ciężej. Żeby nie karmić się samymi konserwantami pomyślałam, że świetnym pomysłem jest upieczenie czegoś, co będzie pasować na kanapkę :) Enjoy :)

idealne śniadanko.



Czas przygotowania: ok. 30 minut,
Czas pieczenia: 70 minut

Składniki:

( uprzedzam, że farsz zrobiłam na dwa takie filety, aby połowę zamrozić, i mieć na przyszłość - jeśli chce się wykonać farsz tylko na jednego należy użyć połowy składników )

- 1 kg fileta z indyka,
- 30 dkg pieczarek,
- pół cebuli,
- ząbek czosnku,
- plaster sera żółtego,
- plaster polędwicy lub szynki ( dobrej jakościowo ),
- 2 łyżki serka topionego ( bez różnicy jakiego ),
- koperek, natka pietruszki - ilość w zależności od upodobań,
- pół kostki masła + 1 łyżka,
- pieprz, vegeta natur.

Wykonanie:





















  1. Filet z indyka myjemy, oczyszczamy i nożem wycinamy kieszeń na farsz. Delikatnie tłuczemy z dwóch stron kieszeni. Nacieramy pieprzem i vegetą natur ( lub solą ) i odstawiamy.
  2. Pieczarki myjemy, czyścimy i kroimy w kostkę. 
  3. Na patelni rozpuszczamy pół kostki masła. Wrzucamy pieczarki, vegetujemy, pieprzymy.
  4. W tym czasie kroimy cebulę, czosnek, ser i wędlinę. Dorzucamy do pieczarek.
  5. Chwilę podsmażamy i dorzucamy serek topiony. Dusimy jeszcze ok. 2 minut i przerzucamy do miski.
  6. Całość miksujemy. Koperek i natkę kroimy i dorzucamy do farszu, mieszamy.
  7. Filet wypełniamy farszem i zamykamy wykałaczkami lub zszywamy.
  8. Wkładamy do rękawa do pieczenia lub do brytfanki, na górze zostawiając łyżkę masła.
  9. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. Następnie 5 - 10 minut w temperaturze 220 stopni.
  10. Studzimy i chowamy do lodówki. Ja połowę zamroziłam, nikt chyba nie jest w stanie zjeść w parę dni na kanapkach kilograma indyka ;)


Smacznego :)
K.

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze :*