poniedziałek, 25 czerwca 2012

Tort jagodowy


Przygotowanie: ok. 2 - 3 h ( z pieczeniem biszkopta )




Składniki:


Biszkopt:
( oczywiście niezawodne  Moje Wypieki  )
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 mąki pszennej,
- 3/4 mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżeczki cukru waniliowego.

Poncz:
- pół szklanki ciepłej wody,
- 3 łyżki cukru,
- łyżka spirytusu,
- 2 łyżki malibu,
- sok z połowy cytryny.

Krem:
- 500g śmietanki 30 lub 36 %,
- śmietan - fix,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 250 g serka mascarpone,
- 450 g jagód,
- dżem jagodowy lub borówkowy do posmarowania biszkopta.

Wykonanie:


  1. Dzień wcześniej najlepiej zrobić biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik nastawiamy na 160 - 180 stopni.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  4. Cały czas ubijając dodajemy stopniowo cukier. Następnie ( też cały czas mieszając ) dodajemy stopniowo żółtka.
  5. Do sztywnej masy dodajemy pomieszaną i przesianą mąkę oraz cukier waniliowy. Mieszamy na wolnych obrotach.
  6. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 20 - 22 cm.
  7. Pieczemy ok. 35 - 40 minut. Patyczkiem sprawdzamy, czy biszkopt się upiekł. Jeśli patyczek będzie suchy to możemy wyjąć biszkopt i upuścić go na podłogę z wysokości 50 - 60 cm.
  8. Następnie ponownie włożyć do piekarnika do wystudzenia.
  9. Wystudzony biszkopt odkrajamy delikatnie od blaszki nożykiem i kroimy na 3 części.
  10. Przygotowujemy poncz: cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy spirytus, malibu, sok z cytryny. Mieszamy i nasączamy biszkopt.
  11. Czas na krem: śmietanę ubijamy na wysokich obrotach, dodajemy cukier puder i śmietanfix ( ciągle ubijając ).
  12. Gdy śmietana będzie sztywna dodajemy mascarpone i jagody i mieszamy na najniższych obrotach.
  13. Blaty biszkopta smarujemy dżemem i wykładamy kremem.
  14. Na koniec dowolnie dekorujemy.






















Smacznego :)
K.




Jagody 2012

4 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze :*