Przygotowanie: ok. 2 - 3 h ( z pieczeniem biszkopta )
Składniki:
Biszkopt:
( oczywiście niezawodne Moje Wypieki )
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 mąki pszennej,
- 3/4 mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżeczki cukru waniliowego.
Poncz:
- pół szklanki ciepłej wody,
- 3 łyżki cukru,
- łyżka spirytusu,
- 2 łyżki malibu,
- sok z połowy cytryny.
Krem:
- 500g śmietanki 30 lub 36 %,
- śmietan - fix,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 250 g serka mascarpone,
- 450 g jagód,
- dżem jagodowy lub borówkowy do posmarowania biszkopta.
Wykonanie:
- Dzień wcześniej najlepiej zrobić biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
- Piekarnik nastawiamy na 160 - 180 stopni.
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Cały czas ubijając dodajemy stopniowo cukier. Następnie ( też cały czas mieszając ) dodajemy stopniowo żółtka.
- Do sztywnej masy dodajemy pomieszaną i przesianą mąkę oraz cukier waniliowy. Mieszamy na wolnych obrotach.
- Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 20 - 22 cm.
- Pieczemy ok. 35 - 40 minut. Patyczkiem sprawdzamy, czy biszkopt się upiekł. Jeśli patyczek będzie suchy to możemy wyjąć biszkopt i upuścić go na podłogę z wysokości 50 - 60 cm.
- Następnie ponownie włożyć do piekarnika do wystudzenia.
- Wystudzony biszkopt odkrajamy delikatnie od blaszki nożykiem i kroimy na 3 części.
- Przygotowujemy poncz: cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy spirytus, malibu, sok z cytryny. Mieszamy i nasączamy biszkopt.
- Czas na krem: śmietanę ubijamy na wysokich obrotach, dodajemy cukier puder i śmietanfix ( ciągle ubijając ).
- Gdy śmietana będzie sztywna dodajemy mascarpone i jagody i mieszamy na najniższych obrotach.
- Blaty biszkopta smarujemy dżemem i wykładamy kremem.
- Na koniec dowolnie dekorujemy.
Smacznego :)
Jaki piękny! Musiał pysznie smakować!
OdpowiedzUsuńPięknie wyszedł Ci ten tort :)
OdpowiedzUsuńJagody królują !
OdpowiedzUsuńOjej ja chcę jagody!!! Tort musiał być pyszny.
OdpowiedzUsuń