Trochę się bałam tego połączenia smaków ale muszę przyznać, że eksperyment się udał :). Polecam :)
Przygotowanie: ok. 40 minut
Pieczenie: 60 minut
Spód:
Składniki:
- 150 g herbatników,
- łyżeczka cukru,
- 60 g masła,
- 3 krówki.
Wykonanie:
- Herbatniki kruszymy, rozdrabniamy.
- Masło z cukrem i krówkami rozpuszczamy w rondelku.
- Rozpuszczone składniki przelewamy do herbatników i mieszamy.
- Wykładamy na tortownicę o średnicy 21 cm wyłożoną papierem.
Masa serowa:
Składniki:
- 2 dojrzałe owoce mango ( jeden do ułożenia na masie serowej ),
- 1 limonka,
- 500g sera mielonego, twarogowego,
- 4 małe jajka,
- pół szklanki brązowego cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej, jedna ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie:
- Mango myjemy,obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
- Polewamy sokiem z jednej limonki i startą skórką z połowy.
- Rozdrabniamy przerabiając na mus ( blenderem ).
- Piekarnik ustawiamy na 180 stopni.
- Do musu z mango dodajemy wszystkie składniki i miksujemy.
- Wykładamy do tortownicy.
- Drugie mango myjemy, obieramy i kroimy w kawałki. Układamy na masie serowej.
- Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu chłodzimy w piekarniku stopniowo uchylając drzwiczki.
- Po wystygnięciu wkładamy na 2 godzinki do lodówki.
Smacznego :)
K.
Wygląda nieziemsko! :)
OdpowiedzUsuń