środa, 13 czerwca 2012

Sernik z mango

Miał być sernik z brzoskwiniami. Ale gdy zobaczyłam piękne, dojrzałe owoce mango to nie mogłam powstrzymać się przed zakupem, a szczególnie, że mam tu jednego takiego mangomaniaka ;).
Trochę się bałam tego połączenia smaków ale muszę przyznać, że eksperyment się udał :). Polecam :)






Przygotowanie: ok. 40 minut
Pieczenie: 60 minut

Spód:


Składniki:

- 150 g herbatników,
- łyżeczka cukru,
- 60 g masła,
- 3 krówki.

Wykonanie:

  1. Herbatniki kruszymy, rozdrabniamy. 
  2. Masło z cukrem i krówkami rozpuszczamy w rondelku.
  3. Rozpuszczone składniki przelewamy do herbatników i mieszamy.
  4. Wykładamy na tortownicę o średnicy 21 cm wyłożoną papierem.






Masa serowa:


Składniki:

- 2 dojrzałe owoce mango ( jeden do ułożenia na masie serowej ),
- 1 limonka,
- 500g sera mielonego, twarogowego,
- 4 małe jajka,
- pół szklanki brązowego cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej, jedna ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie:

  1. Mango myjemy,obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
  2. Polewamy sokiem z jednej limonki i startą skórką z połowy.
  3. Rozdrabniamy przerabiając na mus ( blenderem ).
  4. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni.
  5. Do musu z mango dodajemy wszystkie składniki i miksujemy.
  6. Wykładamy do tortownicy.
  7. Drugie mango myjemy, obieramy i kroimy w kawałki. Układamy na masie serowej.
  8. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu chłodzimy w piekarniku stopniowo uchylając drzwiczki.
  9. Po wystygnięciu wkładamy na 2 godzinki do lodówki.









Smacznego :)
K.



1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze :*