sobota, 9 czerwca 2012

Deser brzoskwiniowo - truskawkowy z mascarpone

Deser standardowo powstał w trakcie sprzątania kuchni. Popatrzyłam na owoce i pomyślałam, żeby je przerobić troszkę :).
Mam tylko jeszcze jeden problem, KTO TO WSZYSTKO ZJE??!! ;)






Przygotowanie: 30 minut
Chłodzenie: minimum godzinka

Składniki:

- 5 małych brzoskwini,
- garść truskawek,
- śmietanka do ubijania 0,5 l,
- serek mascarpone 250 g,
- 2 łyżki cukru pudru,
- likier brzoskwiniowy,
- paczka biszkoptów lady fingers.

Wykonanie:

















  1. Brzoskwinie zalewamy wrzątkiem, przelewamy lodowatą wodą i obieramy ze skórki. Część ( ok. 1,5 brzoskwini) kroimy w plasterki, resztę w kostkę. Z truskawkami postępujemy tak samo.
  2. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy.
  3. Dodajemy owoce i mieszamy łyżką.
  4. W foremce układamy biszkopty, polewamy likierem, wykładamy masę śmietanową, ponownie biszkopty, likier, masę śmietanową i dekorujemy świeżymi owocami.
  5. Wkładamy do lodówki na minimum godzinkę.
Smacznego :)
K.

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze :*