Sosu można przygotować więcej i zamrozić, ponieważ przygotowanie zajmuje sporo czasu.
Przygotowanie: 40 minut
Duszenie: minimum 3 godziny, optymalnie 5.
Składniki:
- 40 dkg chudego mięsa mielonego ( najlepiej wołowego, może też być wieprzowe z szynki ),- 200 g boczku wędzonego,
- 2 duże cebule,
- 3 duże ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- puszka pomidorów,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki oleju,
- 3 łyżki masła,
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra - ilość według uznania.
Wykonanie:
- Mięso myjemy, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą ( niewielką ilością ).
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką oleju. Wrzucamy cebulę z czosnkiem. Podsmażamy na małym ogniu.
- W tym czasie ścieramy marchewkę. Wrzucamy ją do zeszklonej cebuli z czosnkiem i podsmażamy ze 3 minuty, przerzucamy do garnka umieszczonego na płytce na małym ogniu.
- Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy i dorzucamy do garnka.
- Mięsko podsmażamy, rozbijając je widelcem przez cały czas smażenia. Dorzucamy do garnka, przyprawiamy i dusimy przez godzinkę.
- Dodajemy pomidory i koncentrat, doprawiamy i dusimy minimum dwie godziny na bardzo małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Na noc odstawiamy.
- Następnego dnia podajemy z makaronem, lub zapiekamy.
Smacznego :)
K.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze :*