wtorek, 12 czerwca 2012

Sos mięsno-warzywny

Jutro goście u M., więc w planach lasagne z sosem mięsno - warzywnym, potocznie zwanym bolońskim. Sos zawsze przygotowuję dzień wcześniej, ponieważ najlepszy jest, gdy się długo dusi. A poza tym wszystkie składniki idealnie się przejdą.
Sosu można przygotować więcej i zamrozić, ponieważ przygotowanie zajmuje sporo czasu.






Przygotowanie: 40 minut
Duszenie: minimum 3 godziny, optymalnie 5.

Składniki:

- 40 dkg chudego mięsa mielonego ( najlepiej wołowego, może też być wieprzowe z szynki ),
- 200 g boczku wędzonego,
- 2 duże cebule,
- 3 duże ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- puszka pomidorów,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki oleju,
- 3 łyżki masła,
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra - ilość według uznania.

Wykonanie:
















  1. Mięso myjemy, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą ( niewielką ilością ).
  2. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką oleju. Wrzucamy cebulę z czosnkiem. Podsmażamy na małym ogniu.
  3. W tym czasie ścieramy marchewkę. Wrzucamy ją do zeszklonej cebuli z czosnkiem i podsmażamy ze 3 minuty, przerzucamy do garnka umieszczonego na płytce na małym ogniu.
  4. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy i dorzucamy do garnka.
  5. Mięsko podsmażamy, rozbijając je widelcem przez cały czas smażenia. Dorzucamy do garnka, przyprawiamy i dusimy przez godzinkę.
  6. Dodajemy pomidory i koncentrat, doprawiamy i dusimy minimum dwie godziny na bardzo małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Na noc odstawiamy.
  7. Następnego dnia podajemy z makaronem, lub zapiekamy.
Smacznego :)
K.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze :*