Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 45 minut
Marynowanie: 0,5h - 8 h
Składniki:
- 60 dkg podudzi z kurczaka bez kości,- kawałek papryki,
- kawałek sera żółtego,
- odrobina koperku,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 g zimnego masła,
- opcjonalnie szynka szwarcwaldzka,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- pieprz, czosnek w płatkach, przyprawa kurczak złocisty, papryka ostra.
Wykonanie:
- Mięso myjemy i oczyszczamy. Marynujemy w połowie łyżeczki pieprzu, połowie łyżeczki czosnku w płatkach, łyżce kurczaka złocistego i dwóch łyżkach sosu sojowego. Odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
- Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
- Składniki kroimy. Do kurczaka wkładamy: szynkę ( opcjonalnie ), 1/4 łyżeczki masła, kawałek serka, papryki, czosnek i koperek. Zawijamy i zamykamy wykałaczkami.
- Układamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy pozostałe masło i posypujemy kurczakiem złocistym i papryką ostrą. Ja dodałam jeszcze paprykę, która mi została oraz pomidorki koktajlowe.
- Pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni. Nadmienię, że pozostawione resztki tłuszczu się wypieką. Całe masło zostanie w naczyniu żaroodpornym, nie będziemy go jeść :)
- I gotowe :). Można podawać z ziemniaczkami opiekanymi. My zjedliśmy z gotowanym kalafiorem .
Smacznego :)
K.
Mniam, bardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wyglądają. U mnie będą dziś na obiad pieczone skrzydełka
OdpowiedzUsuń