Przygotowanie: 30 minut,
Pieczenie: ok. 20 minut,
Dojrzewanie ciasta: 24h
Składniki:
( na 3 placki o średnicy 27 cm )
-
sos do pizzy,
- biały sos do pizzy ( przepis poniżej ),
- parę pieczarek pokrojonych w plastry i trochę podsmażonych,
- 6 plasterków boczku wędzonego, pokrojonego,
- szynka parmeńska, szwarcwaldzka,
- kawałek pokrojonej, zielonej papryki,
- papryczka chilli,
- salami,
- pokrojona czerwona cebula,
- 25 dkg sera ( najlepiej mozzarelli, szukałam, nie było, kupiłam pizzarellę... ).
Wykonanie:
- Dzień wcześniej przygotowujemy ciasto.
- Przygotowujemy składniki.
- Placek smarujemy sosem, posypujemy serem, układamy składniki i posypujemy serem
- Pieczemy ok. 20 min w 250 stopniach.
Biały sos:
- mały kubek śmietany 18%, 2 ząbki czosnku, łyżka oregano, łyżka pieprzu.
Wszystko mieszamy i gotowe :)
Piękne, co to za naczynia w których układałaś ciasto? pozdr
OdpowiedzUsuńhttp://www.zenker-backformen.de/index.php?id=11&k_id=4&L=5 - Set for the Pizza baker, four pieces
UsuńJakiś czas temu w lidlu dorwałam te blachy. Można piec 4 pizze jednocześnie, jednak te dwie w środku są niedopieczone, więc używam pojedynczo. Ale są idealne :)
Jak dla mnie magia! :) Super przepis
OdpowiedzUsuń______________
Dyrektor Pizzeria Zgorzelec