Przygotowanie: 30 min ( ze zrobieniem sosu mięsnego na szybko: 45 min dłużej )
Pieczenie: 30 - 35 min
Składniki:
- sos mięsny,- sos beszamelowy ,
- mała kulka mozzarelli,
- 200 g sera żółtego ( startego ),
- płaty makarony lasagne ( około 9 ).
Wykonanie:
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem.
- Na dnie układamy makaron, smarujemy sosem beszamelowym, nakładamy warstwę mięsa i ścieramy kulkę mozzarelli.
- Powtarzamy zabieg, tyle, że już ze zwykłym serem na górze.
- Makaronu nigdy nie gotuję. Przyrządzam lasagne minimum 30 minut przed włożeniem do piekarnika, wtedy makaron mięknie pod wpływem sosu beszamelowego. Najlepiej używać ciepłego sosu - przyspiesza to proces ;).
- Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 220 stopni.
- Podawać z sałatką ( zdjęcie poniżej ).
Smacznego :)
K.
najlepsza!! tylko ja robie bez besszamelu bo nie lubie :)
OdpowiedzUsuńale jest też bardzo syta, więc dużo jej nie zjesz :)
OdpowiedzUsuń