czwartek, 14 czerwca 2012

Lasagne z mięsem

I ponownie danie z cyklu: jak nakarmić facetów. Lasagne jest o tyle wygodnym daniem, że można je przygotować dużo wcześniej. Dobrze się też zamraża. Ale jest mega bombą kaloryczną... Ja alternatywnie zjadłam pyszną sałatkę z serem feta i  sosem vinaigrette  ze świeżymi ziołami... Mniam :)






Przygotowanie: 30 min ( ze zrobieniem sosu mięsnego na szybko: 45 min dłużej )
Pieczenie: 30 - 35 min

Składniki:

sos mięsny,
sos beszamelowy ,
- mała kulka mozzarelli,
- 200 g sera żółtego ( startego ),
- płaty makarony lasagne ( około 9 ).

Wykonanie:













  1. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem.
  2. Na dnie układamy makaron, smarujemy sosem beszamelowym, nakładamy warstwę mięsa i ścieramy kulkę mozzarelli.
  3. Powtarzamy zabieg, tyle, że już ze zwykłym serem na górze.
  4. Makaronu nigdy nie gotuję. Przyrządzam lasagne minimum 30 minut przed włożeniem do piekarnika, wtedy makaron mięknie pod wpływem sosu beszamelowego. Najlepiej używać ciepłego sosu - przyspiesza to proces ;).
  5. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 220 stopni.
  6. Podawać z sałatką ( zdjęcie poniżej ).

Smacznego :)
K.

2 komentarze:

  1. najlepsza!! tylko ja robie bez besszamelu bo nie lubie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale jest też bardzo syta, więc dużo jej nie zjesz :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*