Przepis pochodzi z niezawodnych Moich Wypieków, z moimi drobnymi zmianami.
Przygotowanie: ok. 60 min ( sumarycznie )
Wyrastanie: ok. 2,5 - 3 h ( sumarycznie )
Pieczenie: 15 - 20 minut
Składniki:
( u mnie na 14 bułeczek )- 0,5 kg mąki pszennej ( + do podsypywania ),
- 7 g suchych drożdży,
- szczypta soli,
- szklanka mleka,
- sok z połowy cytryny,
- jajko,
- 1/4 szklanki oleju,
- 1/3 szklanki cukru,
- łyżka ekstraktu z wanilii.
farsz:
- 350 g jagód,
- łyżka cukru,
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej.
na lukier: cukier puder, woda, sok z cytryny
Wykonanie:
- Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Odstawiamy.
- Mąkę mieszamy z drożdżami i szczyptą soli, mieszamy.
- Dodajemy mleko, sok z cytryny i jajko. Mieszamy i odstawiamy na minutkę.
- Dodajemy olej, cukier i ekstrakt z wanilii. Mieszamy i wyrabiamy ciasto.
- W momencie, gdy ciasto będzie już plastyczne - odstawiamy pod ściereczką na 1,5 - 2 h do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę. Blat lub stolnicę posypujemy mąką.
- Formujemy kulki ( u mnie w ilości 14 ) i odstawiamy na kolejne 15 minut.
- Po kolei każdą kulkę rozpłaszczamy, nakładamy na środek jagody i "szczelnie zamykamy ".
- Formujemy owalny kształt i układamy złączeniem na blaszce wyłożonej papierem i posypanym mąką.
- Uformowane bułeczki odstawiamy na 45 - 50 minut.
- W tym czasie nastawiamy piekarnik na 220 - 250 stopni i pieczemy w zależności od piekarnika 15 - 20 minut.
- Jak przestygną posmarować pędzelkiem bardzo płynnym lukrem i opcjonalnie posypać odrobiną cukru.
Smacznego :)
Ile jagód w środku! W najbliższym czasie idę do lasu i też będę piekła jagodzianki. Z ogromną ilością nadzienia. ;)
OdpowiedzUsuń