środa, 13 czerwca 2012

Pieczone faszerowane cukinie






Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 40 minut

Składniki:

- 3 małe cukinie,
- 100 g chudego mięsa mielonego,
- 2 małe kulki mozzarelli,
- pół małej cebulki,
- 3 ząbki czosnku,
- mały kawałek papryki,
- sok z połowy limonki,
- 2 łyżki koziego serka śmietankowego,
- łyżka świeżej kolendry i oregano,
- po łyżeczce: papryki ostrej, kuminu, pieprzu,
- łyżka masła,
- oliwa do pokropienia cukinii przed pieczeniem.

Wykonanie:



















  1. Cukinie myjemy, odcinamy końce i wydrążamy.
  2. Mięso przyprawiamy papryką, pieprzem, sokiem z limonki i kuminem.
  3. Cebulę,czosnek i paprykę kroimy w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy czosnek z cebulką. Jak cebulka się zeszkli to dodajemy mięso, rozdrabniając je widelcem podczas smażenia. Jak mięsko się usmaży dodajemy paprykę i zioła. Podsmażamy. Na koniec dodajemy serek kozi, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni.
  6. Cukinie napełniamy mięsnym farszem i przykrywamy mozzarellą pokrojoną w plastry.
  7. Możemy położyć świeże oregano na serze przed pieczeniem.
  8. Skrapiamy wszystko oliwą i wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut.

i oczywiście porcja na lunch ;)

Smacznego :)
K.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze :*