czwartek, 7 czerwca 2012

Jarska, wiosenna zupa szczawiowa

Zupa, która wygląda nie najlepiej, ale smakuje rewelacyjne :)



Przygotowanie: ok. 15 - 20 minut
Gotowanie: ok. 30 - 35 minut


Składniki: 

(na ok. 4 l wody)
- 350 g szczawiu,
- pęczek młodej włoszczyzny,
- 4 duże, młode ziemniaki,
- ziele angielskie x 4,
- liść laurowy x 4,
- pół kubeczka śmietany 18 %,
- 1 jajko,
- łyżeczka mąki pszennej,
- sól, pieprz do smaku.

- jajka na twardo do podania.

Wykonanie:















  1. Szczaw dokładnie umyć i przebrać z brzydkich liści.
  2. Włoszczyznę umyć, obrać, włożyć do garnka razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  3. Gotować 10 min. W tym czasie umyć, obrać i pokroić ziemniaki. 
  4. Po tych 10 minutach ziemniaki dorzucić do wywaru i gotować 15 minut.
  5. W tym czasie posiekać szczaw.
  6. Włoszczyznę i przyprawy wyjąć z zupy. Marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić z powrotem do garnka. 
  7. Szczaw dorzucić do zupy. Gotować ok. 5 minut. Zdjąć z ognia i zmiksować.
  8. Śmietanę pomieszać z jajkiem. Dodać łyżeczkę mąki, pomieszać, zaprawić dwoma łyżkami zupy.
  9. Wlać do zupy i ponownie zagotować. Przyprawić pieprzem i solą wg uznania.
  10. Gotowe :). Najlepiej podawać z jajkiem na twardo.
Smacznego :)
K.


2 komentarze:

  1. Ależ dużo szczegółowych zdjęc , nie sposób więc nie ugotować podobnej...Pięknie , pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*