Zupa, która wygląda nie najlepiej, ale smakuje rewelacyjne :)
Przygotowanie: ok. 15 - 20 minut
Gotowanie: ok. 30 - 35 minut
Składniki:
(na ok. 4 l wody)- 350 g szczawiu,
- pęczek młodej włoszczyzny,
- 4 duże, młode ziemniaki,
- ziele angielskie x 4,
- liść laurowy x 4,
- pół kubeczka śmietany 18 %,
- 1 jajko,
- łyżeczka mąki pszennej,
- sól, pieprz do smaku.
- jajka na twardo do podania.
Wykonanie:
- Szczaw dokładnie umyć i przebrać z brzydkich liści.
- Włoszczyznę umyć, obrać, włożyć do garnka razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
- Gotować 10 min. W tym czasie umyć, obrać i pokroić ziemniaki.
- Po tych 10 minutach ziemniaki dorzucić do wywaru i gotować 15 minut.
- W tym czasie posiekać szczaw.
- Włoszczyznę i przyprawy wyjąć z zupy. Marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić z powrotem do garnka.
- Szczaw dorzucić do zupy. Gotować ok. 5 minut. Zdjąć z ognia i zmiksować.
- Śmietanę pomieszać z jajkiem. Dodać łyżeczkę mąki, pomieszać, zaprawić dwoma łyżkami zupy.
- Wlać do zupy i ponownie zagotować. Przyprawić pieprzem i solą wg uznania.
- Gotowe :). Najlepiej podawać z jajkiem na twardo.
Smacznego :)
K.
Ależ dużo szczegółowych zdjęc , nie sposób więc nie ugotować podobnej...Pięknie , pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
Usuń