Przygotowanie: 40 minut
Składniki:
- pół polędwiczki wieprzowej,- 2 grube plastry boczku wędzonego ( opcjonalnie ),
- 4 młode pory ( są mniejsze, jeśli kupujemy stare, to 2 albo 3 - w zależności od rozmiaru),
- 2 marchewki,
- szklanka bulionu ( najlepiej domowego ),
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżka mąki,
- po garstce: świeżej bazylii i oregano ( jeśli suszone to po łyżeczce ),
- łyżka lub więcej pieprzu,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- twardy ser podpuszczkowy do posypania.
Wykonanie:
- Polędwiczkę myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę.
- Dodajemy boczek pokrojony w kosteczkę.
- Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy powyższe składniki. Podsmażamy na bardzo małym ogniu.
- W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy pora. Ścieramy marchewkę.
- Warzywa dodajemy do mięsa razem z łyżką masła.
- Podduszamy pod przykryciem ok. 5 minut.
- Dodajemy zioła i pieprz. Mieszamy, dusimy jeszcze 5 minut.
- Warzywa z mięsem posypujemy mąką, mieszamy i zalewamy bulionem. Przykrywamy i dusimy ok. 10 minut.
- Dodajemy śmietanę, mieszamy i dusimy ok. 5 minut.
- Przed podaniem posypujemy dobrym serem.
Ja lubię tę potrawę bez żadnych dodatków. Mój M. natomiast uwielbia jeść to danie razem z grzankami lub tostami. Myślę, że kasza jęczmienna mogłaby pasować. Cóż, kiedyś sprawdzę ;)
Smacznego :)
K.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze :*