Czas przygotowania: 40 minut ( ze smażeniem ),
Czas marynowania: 1 - 24h
Składniki:
- 20 dkg filetu z kurczaka ( najlepiej polędwiczek ),- 15 - 20 dkg kiełbasy chorizo,
- pół dużej cebuli lub jedna mała,
- 3 ząbki czosnku,
Yoder zawsze na miejscu ;) |
- ok. pół papryki ( najlepiej mieszane ),
- łyżeczka mielonego kuminu ( ja ucieram w moździerzu ),
- łyżeczka papryki ostrej,
- garść świeżej kolendry,
- łyżka świeżego oregano ( lub łyżeczka suszonego ),
- parę listków świeżej mięty,
- sok z połowy limonki,
- 2 łyżki pomidorów z puszki,
- odrobina tabasco,
- 4 suszone pomidory,
- ok. 200 g startego sera żółtego ( oryginalnie powinien być cheddar ),
- 4 placki tortilli ( polecam domowe z przepisu panny Malwinny :) ),
- olej do smażenia.
Wykonanie:
- Kurczaka myjemy i czyścimy z błonek itp. Kroimy w kostkę.
- Kroimy chorizo, następnie cebulkę, czosnek i papryczki chilli. Wszystko dodajemy do kurczaka.
- Przyprawiamy: papryką ostrą, kuminem, świeżymi ziołami. Zalewamy odrobiną oleju i połową soku z limonki. Odkładamy do lodówki ( najlepiej na parę godzin ).
- Kroimy paprykę i pomidory suszone. Dorzucamy do kurczaka z chorizo i z dodatkami.
- Wrzucamy na olej i podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki ( można je zastąpić ketchupem ) i tabasco.
- Na oddzielnej patelni podgrzewamy tortille.
- Na tortillę sypiemy trochę sera, nakładamy farsz, dodajemy ser, kładziemy drugą tortilkę. Podsmażamy z dwóch stron. ( Sposób M: wyjmuje quesadillę na talerz, przykrywa drugim talerzem, odwraca - i nakłada nie podgrzaną tortillą na patelnie ).
- Podawać ze śmietaną i guacamole.
K&M
pyszności i do tego post super napisany, te zdjęcia wszystko tłumaczą!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com