środa, 27 czerwca 2012

Tarta ze szparagami i serem ricotta

Trochę oszukana tarta, bo na szybko i z ciasta francuskiego. Jednak bardzo smaczny i ciekawy obiad :)


Przygotowanie: <20 minut,
Pieczenie: 20 - 25 minut






Składniki:

- ciasto francuskie ( ja użyłam ciasta light ),
- opakowanie sera ricotta - 250 g,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- pęczek szparagów,
- 250 - 200 g polędwicy wieprzowej,
- mała cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- jajko,
- łyżka masła,
- sól, pieprz,
- opcjonalnie odrobina sera mozzarella do posypania.

Wykonanie:


  1. Szparagi myjemy, usuwamy końcówki i gotujemy ok. 5 minut. 
  2. Polędwicę myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę. To samo robimy z cebulą i czosnkiem.
  3. Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy ww pokrojone składniki.
  4. Podsmażamy i dodajemy ser ricotta z jogurtem naturalnym. Solimy, pieprzymy i po minucie zdejmujemy z ognia.
  5. Dodajemy jajko i mieszamy.
  6. Na foremkę na tartę kładziemy ciasto francuskie ( kawałek zostawiamy do dekoracji wierzchu tarty ). Dopasowujemy.
  7. Farsz przekładamy na ciasto francuskie, na nim układamy szparagi i dekorujemy pozostałym ciastem.
  8. Pieczemy ok. 20 - 25 minut w temperaturze ok. 220 stopni.












Smacznego :)
K.

Tarty wytrawne i na słodko

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię wytrawne tarty, w szczególności te z dodatkiem zielonych warzyw;)

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. szparagi za kratkami innymi słowy ;-) Pyszności

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie i pięknie! Uwielbiam! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*