Przygotowanie: <20 minut,
Pieczenie: 20 - 25 minut
Składniki:
- ciasto francuskie ( ja użyłam ciasta light ),- opakowanie sera ricotta - 250 g,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- pęczek szparagów,
- 250 - 200 g polędwicy wieprzowej,
- mała cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- jajko,
- łyżka masła,
- sól, pieprz,
- opcjonalnie odrobina sera mozzarella do posypania.
Wykonanie:
- Szparagi myjemy, usuwamy końcówki i gotujemy ok. 5 minut.
- Polędwicę myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę. To samo robimy z cebulą i czosnkiem.
- Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy ww pokrojone składniki.
- Podsmażamy i dodajemy ser ricotta z jogurtem naturalnym. Solimy, pieprzymy i po minucie zdejmujemy z ognia.
- Dodajemy jajko i mieszamy.
- Na foremkę na tartę kładziemy ciasto francuskie ( kawałek zostawiamy do dekoracji wierzchu tarty ). Dopasowujemy.
- Farsz przekładamy na ciasto francuskie, na nim układamy szparagi i dekorujemy pozostałym ciastem.
- Pieczemy ok. 20 - 25 minut w temperaturze ok. 220 stopni.
Smacznego :)
Bardzo lubię wytrawne tarty, w szczególności te z dodatkiem zielonych warzyw;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
wykwintna tarta:)pycha
OdpowiedzUsuńszparagi za kratkami innymi słowy ;-) Pyszności
OdpowiedzUsuńPysznie i pięknie! Uwielbiam! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń