Przygotowanie: ok. 40 - 50 minut
Marynowanie: minimum 3 dni
Składniki:
- 2 słoiczki marynowanych ostrych papryczek czereśniowych (po 300g),- opakowanie serka philadelphia ( my użyliśmy połowę philadelphi light i połowę serka koziego ),
- oliwa,
- olej,
- po łyżce suszonej bazylii i oregano.
Wykonanie:
- Papryczki odsączamy i usuwamy szypułki oraz nasionka ze środka.
- Wydrążone papryczki nadziewamy serkiem, umieszczamy w słoiku. Posypujemy przyprawami i zalewamy oliwą z olejem do pełna.
- Zamykamy słoik i odstawiamy do lodówki na minimum 3 dni. Olej "zabiera" ostrość z papryczek, im dłużej będą leżakować, tym mniej ostre będą papryczki.
Smacznego :)
K.
W jakich proporcjach mieszać olej z oliwa? I czy zamiast philadelphi nada się feta, bo nie moge znaleść tego serka nigdzie :)
OdpowiedzUsuńmoże być feta - serek jakikolwiek. Proporcje olej - oliwa tez dowolne. Można zrobić z samym olejem lub z samą oliwą - wszystko zależy od preferencji smakowych.
UsuńPozdrawiam :)
K.
Witam,
UsuńJak można zrobić takie papryczki? lub gdzie je dostać i jakie to są jeśli są kupowane :)
Pozdrawiam :)
w biedronce sa w lodowkach, sa pyszne!
Usuń