sobota, 16 czerwca 2012

Indyk faszerowany pieczoną papryką, suszonymi pomidorami i wędzonym serem żółtym

Wędlinek ciąg dalszy. Tym razem postawiłam na pieczoną paprykę :)



Przygotowanie: 15 minut,
Pieczenie: 70 min ( + wcześniej 30 min papryka )



Składniki:

- filet z indyka ok. 1 kg,
- pół papryki,
- parę suszonych pomidorów,
- kawałek sera wędzonego,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki ostrej papryki,
- łyżeczka vegety i pieprzu,
- odrobina oliwy.

Wykonanie:







  1. Indyka myjemy, oczyszczamy z błon i wycinamy kieszeń na nadzienie. Nacieramy ostrą papryką, vegetą i pieprzem. Wkładamy do lodówki.
  2. Paprykę kroimy na pół, oczyszczamy, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 30 minut w temperaturze 250 stopni.
  3. Po upieczeniu paprykę wkładamy do woreczka foliowego na 10 minut, następnie usuwamy skórkę.
  4. Ser kroimy w słupki, paprykę kroimy na pół.
  5. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
  6. W kieszeń w indyku wkładamy ser, pomidory suszone i paprykę.
  7. Zamykamy wykałaczkami lub owijamy filet nicią.
  8. Smarujemy masłem na górze i wkładamy do rękawa do pieczenia.
  9. Pieczemy 70 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe :)
Teraz już możemy cieszyć się domową wędlinką :)

K.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze :*