Przygotowanie: 50 minut
Pieczenie: 25 minut
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka,- pół dużej cebuli,
- 5 ząbków czosnku,
- łyżka sosu sojowego,
- garść świeżej bazylii,
- garść świeżego oregano,
- łyżka papryki ostrej,
- łyżeczka vegety natur,
- 15 dkg pieczarek,
- pół papryki,
- 1/4 cukinii ( opcjonalnie ),
- łyżka oleju,
- pół puszki kukurydzy,
- pomidory z puszki ( najlepiej same, bez zalewy ),
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka tabasco,
- po łyżeczce suszonej bazylii i oregano,
- 2 cukinie,
- 1 kulka mozzarelli,
- 120 g sera gouda ( startego ).
Wykonanie:
- Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę.
- Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, przyprawy i sos sojowy. Marynujemy ok. 30 min.
- W tym czasie kroimy pieczarki, paprykę i opcjonalnie cukinię.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy mięso i podsmażamy. Dorzucamy warzywa i dusimy ok. 10 minut.
- Dodajemy pomidory,koncentrat i tabasco. Mieszamy i dusimy ok. 15 minut. Doprawiamy bazylią i oregano.
- W formie żaroodpornej układamy cukinie pokrojone w plastry. Na to łyżką cedzakową nakładamy farsz ( odsączając). Następnie układamy mozzarellę pokrojoną w plastry, cukinię i posypujemy serem żółtym.
- Piec 25 minut w temperaturze 220 stopni.
Smacznego :)
K.
Bardzo ładnie wygląda ta zapiekanka z równiutko ułożoną cukinią na wierzchu :)
OdpowiedzUsuń