środa, 20 czerwca 2012

Zapiekanka z cukinią




Przygotowanie: 50 minut
Pieczenie: 25 minut







Składniki:

- podwójna pierś z kurczaka,
- pół dużej cebuli,
- 5 ząbków czosnku,
- łyżka sosu sojowego,
- garść świeżej bazylii,
- garść świeżego oregano,
- łyżka papryki ostrej,
- łyżeczka vegety natur,
- 15 dkg pieczarek,
- pół papryki,
- 1/4 cukinii ( opcjonalnie ),
- łyżka oleju,
- pół puszki kukurydzy,
- pomidory z puszki ( najlepiej same, bez zalewy ),
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka tabasco,
- po łyżeczce suszonej bazylii i oregano,
- 2 cukinie,
- 1 kulka mozzarelli,
- 120 g sera gouda ( startego ).


Wykonanie:















  1. Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę.
  2. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, przyprawy i sos sojowy. Marynujemy ok. 30 min.
  3. W tym czasie kroimy pieczarki, paprykę i opcjonalnie cukinię.
  4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy mięso i podsmażamy. Dorzucamy warzywa i dusimy ok. 10 minut.
  5. Dodajemy pomidory,koncentrat i tabasco. Mieszamy i dusimy ok. 15 minut. Doprawiamy bazylią i oregano.
  6. W formie żaroodpornej układamy cukinie pokrojone w plastry. Na to łyżką cedzakową nakładamy farsz ( odsączając). Następnie układamy mozzarellę pokrojoną w plastry, cukinię i posypujemy serem żółtym.
  7. Piec 25 minut w temperaturze 220 stopni.
Smacznego :)
K.

1 komentarz:

  1. Bardzo ładnie wygląda ta zapiekanka z równiutko ułożoną cukinią na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*