Ja z założenia nie jadam swoich wypieków, także nie wiem nawet jak smakują. Mama mi mówi, że to niezbyt dobrze, bo dziwnie obserwuję jedzących ludzi, szukając w ich minach aprobaty bądź dezaprobaty;)
Czas przygotowania: ok. 45 min.
Czas pieczenia: 60 minut
Spód:
Składniki:
- paczka ciasteczek złotokłosy ( 170 g ), ja wybrałam owsiano - kokosowe,
- 100 g masła,
- pół łyżeczki brązowego cukru,
- 4 cukierki krówki.
Wykonanie:
- Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasteczka kruszymy.
- W rondelku rozpuszczamy masło. Wrzucamy cukier i krówki - rozpuszczamy.
- Masło wlewamy do pokruszonych ciasteczek i mieszamy.
- Przesypujemy do tortownicy i ubijamy.
masa serowa:
Składniki:
- 2 małe, dojrzałe banany,- sok z połowy cytryny,
- 2 rządki białej czekolady ( musi być dobra, te tanie niestety kiepsko się rozpuszczają ),
- 8 krówek,
- łyżeczka masła,
- 500 g serka twarogowego, mielonego,
- 2 duże jajka ( ja akurat miałam z podwójnym żółtkiem ),
- 1/4 szklanki cukru brązowego,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka wiórków kokosowych ( opcjonalnie ).
Wykonanie:
- Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
- Banany skrapiamy sokiem z cytryny i miksujemy.
- W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą i krówkami.
- Ciepłą jeszcze masę dodajemy do bananów i miksujemy.
- Dodajemy resztę składników, miksujemy i przelewamy do tortownicy.
- Pieczemy około godziny. Studzimy w piekarniku, stopniowo uchylając drzwiczki.
- Po ostudzeniu przygotowujemy polewę i polewamy ciasto.
- Można schować do lodówki na godzinkę, ale nie trzeba.
Polewa:
- 5 krówek, 2 łyżki mleka skondensowanego, łyżeczka masła, 2 kawałki czekolady białej.
Smacznego :)
wyglada pysznie!!!
OdpowiedzUsuńsłodka ta wariacja!:-)
OdpowiedzUsuń