wtorek, 5 czerwca 2012

Idealny kalafior

Naszła mnie ogromna ochota na kalafiora. Takiego idealnego. Nie rozgotowanego, lekko słodkawego. No i udało się :)





Czas przygotowania: <10 minut
Czas gotowania: 20 minut


Składniki:

- kalafior,
- woda,
- mleko,
- łyżka soli i łyżka cukru.

Opcjonalnie do polania:
3 łyżki masła, 1 1/2 łyżki bułki tartej.

Wykonanie:





  1. Kalafiora oczyścić, odciąć liście. Umyć dokładnie pod bieżącą wodą.
  2. W garnku nastawić taką ilość wody, aby kalafior się zmieścił. Zagotować.
  3. Dodać mleko ( w dowolnych proporcjach można pół na pół, ja na ok. 3 litry wody dolałam 3/4 szklanki mleka ).
  4. Kalafiora włożyć do garnka, wsypać sól i cukier.
  5. Gotować <20 minut. Miękkość sprawdzać widelcem.
  6. Można podawać z bułką tartą: masło rozpuścić na patelni, dodać bułkę tartą i podsmażać, mieszając do zarumienienia. Polać kalafiora.
Smacznego :)
K.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze :*