Czas przygotowania: <10 minut
Czas gotowania: 20 minut
Składniki:
- kalafior,- woda,
- mleko,
- łyżka soli i łyżka cukru.
Opcjonalnie do polania:
3 łyżki masła, 1 1/2 łyżki bułki tartej.
Wykonanie:
- Kalafiora oczyścić, odciąć liście. Umyć dokładnie pod bieżącą wodą.
- W garnku nastawić taką ilość wody, aby kalafior się zmieścił. Zagotować.
- Dodać mleko ( w dowolnych proporcjach można pół na pół, ja na ok. 3 litry wody dolałam 3/4 szklanki mleka ).
- Kalafiora włożyć do garnka, wsypać sól i cukier.
- Gotować <20 minut. Miękkość sprawdzać widelcem.
- Można podawać z bułką tartą: masło rozpuścić na patelni, dodać bułkę tartą i podsmażać, mieszając do zarumienienia. Polać kalafiora.
Smacznego :)
K.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze :*