Przygotowanie: 15 minut, z myciem grzybów: 25 minut
Składniki:
- 3/4 szklanki kurek ( duża garść ),- pół cebuli ( użyłam młodej cukrowej ),
- 2 łyżki boczku pokrojonego w kostkę,
- 2, 3 jajka ( ja użyłam jednego z podwójnym żółtkiem, jednego normalnego ),
- łyżeczka masła,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
- Kurki myjemy, oczyszczamy z ziemi. Ja to robię wrzucając je do miski z wrzącą, posoloną wodą. Czekam aż wypłyną na wierzch, obkurczą się. Wtedy ziemia z nich spada. Wyjmuję łyżką cedzakową. Następnie jeszcze raz dokładnie obmywam pod bieżącą wodą i suszę na czystej ściereczce.
- Kroimy boczek i cebulę.
- Masło rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy boczek, a po minucie cebulę. Podsmażamy ok. 2 - 3 minuty.
- Dorzucamy oczyszczone kurki i smażymy koło 4 - 5 minut.
- Następnie wrzucamy rozbite jajka. Solimy pieprzymy, i jak zetną się białka to mieszamy całość i ściągamy z ognia.
- Gotowe, smacznego :)
Miłego dzionka:)
K.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze :*