poniedziałek, 18 czerwca 2012

Pizza włoska po polsku

Tytuł mówi sam za siebie. Pychota :)



Przygotowanie: ok. 30 minut
Pieczenie: 20 minut
Czas na wyrośnięcie ciasta: 24h




Składniki:

włoskie ciasto na pizzę,
sos do pizzy,
- parę śliwek suszonych,
- parę plasterków boczku wędzonego,
- odrobina kiełbaski suszonej,
- parę plasterków młodej cebuli,
- parę plastrów oscypka lub sera wędzonego,
- ser tarty do posypania ( użyłam goudy pomieszanej z mozzarellą ).

Wykonanie:




  1. Dzień wcześniej robimy ciasto i odstawiamy do lodówki na dobę.
  2. Ciasto umieszczamy w blaszce ( bądź rozwałkowujemy i układamy na większej blasze ), smarujemy sosem, posypujemy serem i układamy wszystkie składniki.
  3. Posypujemy trochę serem.
  4. Pieczemy 20 min w temperaturze > 250 stopni.
Smacznego :)
K.



1 komentarz:

  1. jadłam prawdziwą, włoską pizzę... W Sopocie, z kamiennego pieca opalanego drewnem. Ciasto zapiekane z sosem pomidorowym, mozzarellą i oliwą. Dopiero po upieczeniu dodawane są dodatki (salami i szpinak). Niesamowicie cienka i niesamowicie... niedobra. Nie no, przesadziłam - nie tyle co niedobra, ale nie umywa się do jej polskiego substytutu: ciasto cienkie (ale nie aż tak cienkie, żeby nie dało się go podnieść!), chrupiące. Zapiekane podwójnie (raz z sosem, raz z serem) i oczywiście SOS CZOSNKOWY (bo we Włoszech to obraza...)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*