Przygotowanie: 20 minut
Składniki:
- mała cebulka,- 2 ząbki czosnku,
- ok. 100g boczku,
- łyżka masła lub oliwy,
- 2 czubate łyżki śmietany 18 % lub 12 %,
- pieprz,
- żółtko,
- ewentualnie dobry, twardy ser do posypania,
- makaron: ilość wg upodobań.
Wykonanie:
- Kroimy cebulkę, czosnek i boczek. Wstawiamy wodę na makaron.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pokrojone składniki. Podsmażamy ok. 7 - 10 minut na niedużym ogniu.
- Dodajemy śmietanę i posypujemy pieprzem. Mieszamy i dusimy wszystko na małym ogniu.
- Gdy ugotuje się makaron, dorzucamy go do sosu, mieszamy. Ściągamy z ognia i dodajemy żółtko, dokładnie mieszamy.
- Posypujemy serkiem i gotowe :)
Carbonara jest wdzięcznym lunch'owym daniem, po podgrzaniu w mikrofali nie jest taka zła ;)
Smacznego :)
K.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze :*