Najczęściej robię to ciasto z wodą gazowaną lub oranżadą, lecz, cóż, w domu miałam jedynie cherry coke ;).
Zebra należy do ciast z olejem, których niewątpliwą zaletą jest dość długa świeżość, nie wysychają.
Przygotowanie: 30 minut,
Pieczenie: 55 minut
Składniki:
( keksówka o wymiarach 11x35cm )- 5 małych jajek,
- 2,5 szklanki mąki + 1 łyżka do podsypania białego ciasta,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szklanka cukru,
- szklanka oleju,
- szklanka cherry coke,
- sok z połowy cytryny,
- 4 łyżki kakao,
- parę kropli aromatu cytrynowego.
Na lukier cytrynowy:
- 2 czubate łyżki cukru pudru,
- sok z połowy cytryny.
Wykonanie:
- Jajka miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny.
- Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy.
- Następnie powoli wlewamy olej, mieszamy łyżką, po czym miksujemy. Wlewamy colę i ucieramy.
- Masę dzielimy na dwie, równe części. Do jednej dosypujemy kakao, do drugiej aromat cytrynowy i łyżkę mąki.
- Piekarnik nastawiamy na 180 - 190 stopni. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Na środek keksówki wylewamy łyżkę ciemnej masy, na to łyżkę jasnej - i tak do wyczerpania ciasta.
- Pieczemy ok. 55 minut.
- Po wystudzeniu robimy lukier cytrynowy: dwie łyżki cukru pudru zalewamy sokiem z połowy cytryny i polewamy ciasto.
Smacznego :)
K.
Uwielbiam zebrę - ja piekę ją w okrągłej formie. Pyszna ta Twoja wersja :)
OdpowiedzUsuńpamiętam jak mama pierwszy raz zrobiła "ciasto z oranżadą" - ZEBRĘ oczywiście i jaki był mój zawód, że nie czułam w nim oranżady :P
OdpowiedzUsuń