czwartek, 14 czerwca 2012

Zebra z cherry coke;)

Ciasta tego typu nazywam ciastami z niczego - składniki zawsze są w domu, a jak nie ma, to zawsze można coś zmodyfikować.
 Najczęściej robię to ciasto z wodą gazowaną lub oranżadą, lecz, cóż, w domu miałam jedynie cherry coke ;).
Zebra należy do ciast z olejem, których niewątpliwą zaletą jest dość długa świeżość, nie wysychają.







Przygotowanie: 30 minut,
Pieczenie: 55 minut

Składniki: 

( keksówka o wymiarach 11x35cm )
- 5 małych jajek,
- 2,5 szklanki mąki + 1 łyżka do podsypania białego ciasta,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szklanka cukru,
- szklanka oleju,
- szklanka cherry coke,
- sok z połowy cytryny,
- 4 łyżki kakao,
- parę kropli aromatu cytrynowego.

Na lukier cytrynowy:
- 2 czubate łyżki cukru pudru,
- sok z połowy cytryny.

Wykonanie:




















  1. Jajka miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny.
  2. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy.
  3. Następnie powoli wlewamy olej, mieszamy łyżką, po czym miksujemy. Wlewamy colę i ucieramy.
  4. Masę dzielimy na dwie, równe części. Do jednej dosypujemy kakao, do drugiej aromat cytrynowy i łyżkę mąki.
  5. Piekarnik nastawiamy na 180 - 190 stopni. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
  6. Na środek keksówki wylewamy łyżkę ciemnej masy, na to łyżkę jasnej - i tak do wyczerpania ciasta.
  7. Pieczemy ok. 55 minut.
  8. Po wystudzeniu robimy lukier cytrynowy: dwie łyżki cukru pudru zalewamy sokiem z połowy cytryny i polewamy ciasto.
Smacznego :)
K.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam zebrę - ja piekę ją w okrągłej formie. Pyszna ta Twoja wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pamiętam jak mama pierwszy raz zrobiła "ciasto z oranżadą" - ZEBRĘ oczywiście i jaki był mój zawód, że nie czułam w nim oranżady :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*