czwartek, 28 czerwca 2012

Stek z ligawy z caprese i domową lemoniadką

Ulubiony obiad mojego M. Mógłby to jeść bez przerwy :). Oczywiście lepsze steki są z polędwicy, jednak ligawa daję radę :).


Przygotowanie: ok. 20 - 30 minut




Składniki:

- 300 g ligawy,
- 2 łyżki sosu woncester,
- ulubione przyprawy do steka,
- ładny, dojrzały pomidor,
- 2 x 100 g sera mozzarella,
- listki świeżej bazylii,
- parę suszonych pomidorów,
- pieprz,
- oliwa.

Wykonanie:


  1. Mięso kroimy w plastry i marynujemy w sosie woncester i ulubionych przyprawach. Odstawiamy na minimum 30 minut.
  2. Pomidory i mozzarellę kroimy. Układamy razem z bazylią, posypujemy pokrojonymi pomidorami suszonymi.
  3. Na rozgrzanej oliwie smażymy mięso z dwóch stron. Wykładamy na talerz. Caprese posypujemy pieprzem i polewamy oliwą.

Lemoniada ( na 1,25 l ):
- 3 łyżki cukru brązowego,
- 1 limonka, 1 cytryna,
- 2 łodyżki mięty,
- woda.

Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy wyciśnięty sok z limonki i cytryny oraz mięte.



Smacznego :)
K.

3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie :) Uwielbiam pomidory z mozarellą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dawno nie robiłem ligawy. Ostatnio przerzuciłem się na rostbef, ale oczywiście zjadłbym, zjadł :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*