Przygotowanie: ok 50 - 60 minut,
Duszenie: >3h
Składniki:
- ok. 0,5 kg chudej wołowiny,- 150 g wędzonego boczku,
- 3 średnie cebule,
- 3 średnie marchewki,
- 3 papryki ( najlepiej w różnych kolorach ),
- 0,5 l ciemnego piwa,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki ostrej papryki,
- 2 łyżki pieprzu,
- łyżeczka vegety/soli,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 4 listki laurowe,
- 2 łyżki mąki,
- olej do smażenia,
- oliwa.
opcjonalnie:
- pół szklanki bulionu wołowego,
- łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia ( jeśli ktoś lubi bardzo gęsty gulasz ).
Wykonanie:
- Mięso myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy w kostkę i przyprawiamy pieprzem, papryką ostrą ( po pół łyżki ) oraz vegetą.
- Cebulę i boczek kroimy. Podsmażamy na łyżce oleju.
- Mięso obtaczamy w mące.
- Gdy cebulka jest zeszklona to zawartość patelni przerzucamy do garnka umieszczonego na płytce na małym ogniu.
- Na patelnię wlewamy ok. 2 łyżek oleju, rozgrzewamy i wrzucamy mięso, obsmażając z każdej strony ( zamykamy tak pory i mięsko będzie soczyste ). Dorzucamy do garnka. Mieszamy i podduszamy ok. 5 minut.
- Dolewamy piwo i dodajemy czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy ok. godziny.
- W tym czasie obieramy i kroimy marchewkę w plasterki i nastawiamy piekarnik na 250 stopni.
- Paprykę myjemy, oczyszczamy, kroimy na pół. Umieszczamy na blaszce i lekko kropimy oliwą.
- Pieczemy ok. 30 minut, aż skórka zacznie czernieć. Wyjmujemy i wkładamy do woreczków plastikowych na 15 minut, po czym obieramy ze skórki.
- Kroimy na dość dużą kostkę i studzimy.
- Po godzinie duszenia mięsa wrzucamy marchewkę. Dusimy kolejne 60 minut, następnie przyprawiamy pozostałymi przyprawami, wrzucamy paprykę i dusimy kolejną godzinę albo i dłużej.
- Można podawać z kaszą gryczaną i ogórkami małosolnymi/kiszonymi , lub z plackami ziemniaczanymi.
Smacznego :)
K.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze :*