poniedziałek, 11 czerwca 2012

Gulasz z pieczoną papryką na ciemnym piwie

Pogoda za oknem słaba, aż ma się ochotę na jakiś typowo zimowy obiad. Gulasz... do tego pieczona papryka, to musi być dobre ;)






Przygotowanie: ok 50 - 60 minut,
Duszenie: >3h

Składniki:

- ok. 0,5 kg chudej wołowiny,
- 150 g wędzonego boczku,
- 3 średnie cebule,
- 3 średnie marchewki,
- 3 papryki ( najlepiej w różnych kolorach ),
- 0,5 l ciemnego piwa,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki ostrej papryki,
- 2 łyżki pieprzu,
- łyżeczka vegety/soli,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 4 listki laurowe,
- 2 łyżki mąki,
- olej do smażenia,
- oliwa.

opcjonalnie:
- pół szklanki bulionu wołowego,
- łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia ( jeśli ktoś lubi bardzo gęsty gulasz ).

Wykonanie:



















  1. Mięso myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy w kostkę i przyprawiamy pieprzem, papryką ostrą ( po pół łyżki ) oraz vegetą.
  2. Cebulę i boczek kroimy. Podsmażamy na łyżce oleju. 
  3. Mięso obtaczamy w mące.
  4. Gdy cebulka jest zeszklona to zawartość patelni przerzucamy do garnka umieszczonego na płytce na małym ogniu.
  5. Na patelnię wlewamy ok. 2 łyżek oleju, rozgrzewamy i wrzucamy mięso, obsmażając z każdej strony ( zamykamy tak pory i mięsko będzie soczyste ). Dorzucamy do garnka. Mieszamy i podduszamy ok. 5 minut.
  6. Dolewamy piwo i dodajemy czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy ok. godziny.
  7. W tym czasie obieramy i kroimy marchewkę w plasterki i nastawiamy piekarnik na 250 stopni.
  8. Paprykę myjemy, oczyszczamy, kroimy na pół. Umieszczamy na blaszce i lekko kropimy oliwą.
  9. Pieczemy ok. 30 minut, aż skórka zacznie czernieć. Wyjmujemy i wkładamy do woreczków plastikowych na 15 minut, po czym obieramy ze skórki.
  10. Kroimy na dość dużą kostkę i studzimy.
  11. Po godzinie duszenia mięsa wrzucamy marchewkę. Dusimy kolejne 60 minut, następnie przyprawiamy pozostałymi przyprawami, wrzucamy paprykę i dusimy kolejną godzinę albo i dłużej.
  12. Można podawać z kaszą gryczaną i  ogórkami małosolnymi/kiszonymi , lub z plackami ziemniaczanymi.
Smacznego :)
K.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze :*