Przygotowanie: ok. 40 minut
Pieczenie: 60 minut
Spód:
Składniki:
- 120 g ciasteczek zbożowych,- 1 łyżka cukru,
- 60 g masła,
- łyżeczka syropu waniliowego do kawy.
Wykonanie:
- Ciasteczka rozbijamy/mielimy.
- W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem. Dodajemy kakao, mieszamy i wlewamy do ciasteczek.
- Dolewamy syrop i mieszamy.
- Układamy w tortownicy o średnicy 21 cm.
Masa serowa:
Składniki:
- 400 g twarogu sernikowego,
- 4 jajka,
- sok z połowy cytryny,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 łyżeczki cukru waniliowego,
- łyżka ekstraktu z wanilii,
- 100g białej czekolady,
- 100g białej czekolady,
- 1,5 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- po pół szklanki borówek i malin,
na wierzch:
- szklanka malin, pół szklanki borówek, galaretka najlepiej malinowa ( ja użyłam truskawkowej ).
Wykonanie:
- Piekarnik nastawiamy na 180 - 190 stopni.
- Wszystkie składniki ( oprócz owoców ) umieszczamy w misce i krótko miksujemy.
- Wrzucamy owoce, mieszamy łyżką ( w przypadku świeżych bardzo delikatnie i ostrożnie ) i przekładamy do tortownicy.
- Pieczemy godzinę, później studzimy w piekarniku stopniowo uchylając drzwiczki.
- Gdy ciasto wystygnie robimy galaretkę ( w połowie wody w przepisie ).
- Na ciasto wysypujemy owoce ( u mnie mrożonych ) i zalewamy tężejącą galaretką ( najlepiej powoli, łyżką polewać owoce - przy mrożonych galaretka bardzo szybko tężeje ).
- Wkładamy do lodówki.
Smacznego :)
K.
Zapraszam też do obejrzenia innych serników mojego autorstwa: http://zielakowo.blogspot.com/search/label/sernikowo
Sernik bierze udział w akcji Fuchsi z bloga: http://kraina-szczesliwosci.blogspot.com/:
Masz rację co do mrożonych owoców - dużo lepiej wyglądają w gotowym cieście, bo nie robi się z nich ciapa :) Jednak nie mogę się już doczekać świeżych.. :)
OdpowiedzUsuń