środa, 6 czerwca 2012

Truskawkowy sernikobrownie

Znów wariacja sernikowa, ale udana :). To najważniejsze :)



Przygotowanie: 1h
Pieczenie: 1h

Na tortownicę o średnicy 27 cm:

Mus truskawkowy:


Składniki:

- 0,5 kg truskawek,
- 1/4 szklanki brązowego cukru,
- 5 listków mięty,
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej.

Wykonanie:


  1. Truskawki dokładnie myjemy i usuwamy szpatułki.
  2. W garnku umieszczamy truskawki, cukier i miętę. Gotujemy ok. 15 minut.
  3. Miksujemy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagotowujemy.
  4. Odstawiamy do ostygnięcia.




Spód brownie:


Składniki:

- 100 g masła,
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 4 krówki,
- 1/4 szklanki brązowego cukru,
- 2 jajka ( ja miałam z podwójnymi żółtkami ),
- 100 g mielonych migdałów,
- łyżka mąki pszennej,
- łyżka wiórków kokosowych,
- łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie:








  1. W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą i krówkami. Dodajemy cukier, mieszamy.
  2. Po wystudzeniu dodajemy jajka, miksujemy. Następnie dokładamy resztę składników i też miksujemy.
  3. Przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy.

Masa serowa:


Składniki:

- 0,5 kg truskawek,
- sok z połowy limonki,
- łyżeczka masła,
- biała czekolada 100 g,
- 1/4 szklanki cukru białego,
- 0,5 kg twarogu mielonego,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki migdałów mielonych,
- pół torebki cukru waniliowego.

Wykonanie:










  1. Truskawki myjemy, oczyszczamy. Skrapiamy sokiem z limonki i miksujemy.
  2. Na łyżeczce masła rozpuszczamy tabliczkę czekolady. Dodajemy do truskawek i miksujemy.
  3. Dodajemy cukier i mieszamy.
  4. Następnie w misce umieszczamy resztę składników i miksujemy.
  5. Masę serową przekładamy do tortownicy.
  6. Na masę serową nakładamy mus truskawkowy.
  7. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.
  8. Studzimy w piekarniku stopniowo uchylając drzwiczki.
  9. Wkładamy do lodówki na noc. ( ten etap można pominąć dodając 2 x więcej mąki )
Smacznego :)
K.



1 komentarz:

  1. Wspaniała wariacja! Muszę zapisać i niechybnie upiec póki sezon na truskawki w pełni :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*