Przygotowanie: 1h
Pieczenie: 1h
Na tortownicę o średnicy 27 cm:
Mus truskawkowy:
Składniki:
- 0,5 kg truskawek,- 1/4 szklanki brązowego cukru,
- 5 listków mięty,
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej.
Wykonanie:
- Truskawki dokładnie myjemy i usuwamy szpatułki.
- W garnku umieszczamy truskawki, cukier i miętę. Gotujemy ok. 15 minut.
- Miksujemy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagotowujemy.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
Spód brownie:
Składniki:
- 100 g masła,
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 4 krówki,
- 1/4 szklanki brązowego cukru,
- 2 jajka ( ja miałam z podwójnymi żółtkami ),
- 100 g mielonych migdałów,
- łyżka mąki pszennej,
- łyżka wiórków kokosowych,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie:
- W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą i krówkami. Dodajemy cukier, mieszamy.
- Po wystudzeniu dodajemy jajka, miksujemy. Następnie dokładamy resztę składników i też miksujemy.
- Przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy.
Masa serowa:
Składniki:
- 0,5 kg truskawek,
- sok z połowy limonki,
- łyżeczka masła,
- biała czekolada 100 g,
- 1/4 szklanki cukru białego,
- 0,5 kg twarogu mielonego,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki migdałów mielonych,
- pół torebki cukru waniliowego.
Wykonanie:
- Truskawki myjemy, oczyszczamy. Skrapiamy sokiem z limonki i miksujemy.
- Na łyżeczce masła rozpuszczamy tabliczkę czekolady. Dodajemy do truskawek i miksujemy.
- Dodajemy cukier i mieszamy.
- Następnie w misce umieszczamy resztę składników i miksujemy.
- Masę serową przekładamy do tortownicy.
- Na masę serową nakładamy mus truskawkowy.
- Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.
- Studzimy w piekarniku stopniowo uchylając drzwiczki.
- Wkładamy do lodówki na noc. ( ten etap można pominąć dodając 2 x więcej mąki )
Smacznego :)
K.
Wspaniała wariacja! Muszę zapisać i niechybnie upiec póki sezon na truskawki w pełni :)
OdpowiedzUsuń