Przygotowanie: <30 minut
Składniki:
- pół polędwiczki wieprzowej ( ok. 200 g ),- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g gorgonzoli,
- 150 g śmietany 18 %,
- 2 szklanki kurek,
- łyżka masła,
- pieprz, vegeta natur,
- makaron.
Wykonanie:
- Kurki myjemy, czyścimy. Ja zalewam je wrzącą wodą z solą, odstawiam na 5 - 10 minut. Następnie jeszcze raz przepłukuję dokładnie pod bieżącą wodą.
- Polędwiczkę myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę, posypujemy pieprzem i vegetą natur. Cebulę i czosnek obieramy i także kroimy w kosteczkę.
- Masło rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy ww składniki. Podsmażamy.
- Gdy polędwiczka będzie już usmażona, na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Obficie posypujemy pieprzem.
- Gdy ser się rozpuści dodajmy śmietanę, kurki i ponownie obficie posypujemy pieprzem.
- Wszystko mieszamy i dusimy 5- 10 minut ( w tym czasie gotujemy makaron ).
- Makaron dorzucamy do sosu, mieszamy i gotowe :)
Smacznego :)
K.
Nie dość, że polędwiczka z kurkami, to jeszcze gorgonzola do tego. Pyszności...
OdpowiedzUsuńoj coś wspaniałego!:)
OdpowiedzUsuńZARAZ SPRÓBUJEMY...! :)
Usuń