wtorek, 26 czerwca 2012

Tagliatelle z polędwicą wieprzową, gorgonzolą i kurkami

Czasu w tym tygodniu na przygotowanie obiadu jest i będzie mało, więc będą same szybkie propozycje;).


Przygotowanie: <30 minut





Składniki:

- pół polędwiczki wieprzowej ( ok. 200 g ),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g gorgonzoli,
- 150 g śmietany 18 %,
- 2 szklanki kurek,
- łyżka masła,
- pieprz, vegeta natur,
- makaron.

Wykonanie:


  1. Kurki myjemy, czyścimy. Ja zalewam je wrzącą wodą z solą, odstawiam na 5 - 10 minut. Następnie jeszcze raz przepłukuję dokładnie pod bieżącą wodą.
  2. Polędwiczkę myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę, posypujemy pieprzem i vegetą natur. Cebulę i czosnek obieramy i także kroimy w kosteczkę.
  3. Masło rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy ww składniki. Podsmażamy.
  4. Gdy polędwiczka będzie już usmażona, na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Obficie posypujemy pieprzem.
  5. Gdy ser się rozpuści dodajmy śmietanę, kurki i ponownie obficie posypujemy pieprzem.
  6. Wszystko mieszamy i dusimy 5- 10 minut ( w tym czasie gotujemy makaron ).
  7. Makaron dorzucamy do sosu, mieszamy i gotowe :)






Smacznego :)
K.

3 komentarze:

  1. Nie dość, że polędwiczka z kurkami, to jeszcze gorgonzola do tego. Pyszności...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*