środa, 13 czerwca 2012

Antipasti - ostre papryczki z serkiem

Od razu informuję, że to nie ja robiłam te papryczki. Od zawsze jestem ich fanką i kiedyś M. stwierdził, że sam mi będzie je przyrządzał. No i kiedyś kupiliśmy słoiczki marynowanych ostrych papryczek i tak leżały w szafce parę miesięcy... Nagle wczoraj złapałam smaka na taką ostrą papryczkę z serkiem ( w głowie oczywiście obraz papryczek w Pink Flamingo ... ) i M. stwierdził, że mi je przygotuje... Niebo w gębie !!!! :)






Przygotowanie: ok. 40 - 50 minut
Marynowanie: minimum 3 dni

Składniki:

- 2 słoiczki marynowanych ostrych papryczek czereśniowych (po 300g),
- opakowanie serka philadelphia ( my użyliśmy połowę philadelphi light i połowę serka koziego ),
- oliwa,
- olej,
- po łyżce suszonej bazylii i oregano.

Wykonanie:















  1. Papryczki odsączamy i usuwamy szypułki oraz nasionka ze środka.
  2. Wydrążone papryczki nadziewamy serkiem, umieszczamy w słoiku. Posypujemy przyprawami i zalewamy oliwą z olejem do pełna.
  3. Zamykamy słoik i odstawiamy do lodówki na minimum 3 dni. Olej "zabiera" ostrość z papryczek, im dłużej będą leżakować, tym mniej ostre będą papryczki.
Smacznego :)
K.

4 komentarze:

  1. W jakich proporcjach mieszać olej z oliwa? I czy zamiast philadelphi nada się feta, bo nie moge znaleść tego serka nigdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być feta - serek jakikolwiek. Proporcje olej - oliwa tez dowolne. Można zrobić z samym olejem lub z samą oliwą - wszystko zależy od preferencji smakowych.
      Pozdrawiam :)
      K.

      Usuń
    2. Witam,
      Jak można zrobić takie papryczki? lub gdzie je dostać i jakie to są jeśli są kupowane :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    3. w biedronce sa w lodowkach, sa pyszne!

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*