Czas przygotowania: ok. 50 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Składniki: ( forma żaroodporna 25 x 15 cm )
- ok. 1 kg ziemniaków,- 30 dkg boczku wędzonego,
- 20 - 30 dkg dobrej, wiejskiej kiełbasy,
- to co jest w lodówce: u mnie kawałek chorizo i kawałek wiejskiej polędwicy,
- 2 - 3 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- ok. 10 dkg pieczarek,
- łyżka oleju rzepakowego,
- 3 łyżki ketchupu pikantnego,
- parę kropli tabasco,
- pół garści świeżych listków oregano ( lub łyżka suszonego ),
- sól, pieprz,
- ok. 150 g sera startego.
Wykonanie:
- Ziemniaki dokładnie myjemy i podgotowujemy ( ok. 10 min ).
- Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na olej. Kroimy kiełbasę i dorzucamy do boczku.
- Gdy nam się wszystko podsmaża to bierzemy się za krojenie: u mnie polędwicy, cebuli, czosnku i pieczarek.
- Wrzucamy na patelnię i dusimy ok. 30 minut.
- Następnie dodajemy sól, pieprz i oregano, mieszamy i dodajemy ketchup z tabasco. Mieszamy, dusimy ze 2 min.
- Ziemniaki i farsz studzimy.
- Piekarnik nastawiamy na 250 stopni.
- Foremkę żaroodporną smarujemy masłem i wykładamy pokrojonymi w plastry ziemniakami.
- Wypełniamy farszem i posypujemy odrobiną sera żółtego. Na to układamy resztę ziemniaków i obsypujemy serem żółtym.
- Pieczemy ok. 40 minut - do przypieczenia sera.
Podawać z ogórkami małosolnymi lub z surówką z białej kapusty.
Zamiast ketchupu można użyć sos beszamelowy, albo całość zapiekanki polać śmietaną 18% wymieszaną ze startym serem. Mój M. woli taką wersję, więc taką dostaje :)
Smacznego:)
Pyszna! bardzo lubię takie zapiekanki na bazie ziemniaków i boczku:)
OdpowiedzUsuńMoja zapiekanka właśnie się piecze :) Troszkę zmodyfikowałam przepis. Mam nadzieję, że będzie pyszna, bo na zdjęciach wygląda super :)
OdpowiedzUsuńświetne przepisy i bardzo dobrze przedstawione. dzięki.
OdpowiedzUsuń