wtorek, 5 czerwca 2012

Włoskie ciasto na pizzę

Gdzieś wyczytałam, że prawdziwe ciasto na włoską pizzę powinno dojrzewać w niskiej temperaturze przez dobę. Postanowiłam to sprawdzić. Wyszło REWELACYJNE!!! Już nigdy nie zrobię innego ciasta do pizzy. Mega cienkie, chrupiące. BAJKA :)



Czas przygotowania: 20 min
Czas wyrastania: 24 h


Składniki: 

( na 3 blachy o średnicy 27 cm )  - miały być 2, ale namnożyło mi się gości ;)

- 0,5 kg mąki ( najlepiej specjalnej do pizzy ),
- 2 g świeżych drożdży lub 0,5 opakowania suchych,
- szklanka letniej wody,
- łyżeczka soli,
- szczypta cukru,
- łyżka oliwy,
- oliwa pomieszana z wodą na nasmarowania ciasta.

Wykonanie:










  1. Drożdże suche: Do wody wsypujemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 min. Drożdże świeże: drożdże rozpuszczamy w wodzie razem z cukrem i oliwą. Odstawiamy na 15 min.
  2. Mąkę mieszamy z solą ( w przypadku drożdży suchych także cukrem ) i wlewamy rozczyn ( w przypadku drożdży suchych dolewamy jeszcze oliwę ). Mieszamy.
  3. Następnie wyrabiamy do osiągnięcia plastycznego ciasta - zajmuje to około 10 minut.
  4. Dzielimy na 2 części, z każdej lepimy kulę i smarujemy oliwą z wodą. Wkładamy w woreczki foliowe i odkładamy do lodówki na 24h.
  5. Wyrabiamy i układamy na blasze. Udało mi się nawet podrzucać placki - muszę opanować tę sztukę:) Dodajemy sos, ser, dodatki i pieczemy ok. 20 -25 minut ( w zależności od grubości ciasta ).
Smacznego:)
K.

2 komentarze:

  1. Wyszlo chrupiące, tzn ze jak dodam dodatki to bedzie takie pycha mieciutkie ale cieniutkie czy nadal taki chrupiace?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieniutkie, sztywne i chrupiące. Jak podniesie się kawałek, to ciasto się nie wygina.

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*