poniedziałek, 4 czerwca 2012

Kurczak z cukinią w curry

Propozycja na lunch do pracy.  Szybko się robi, łatwo odgrzać w mikrofali.



Czas przygotowania i smażenia: 20 minut
Czas marynowania: 0,5 - 24 h

Składniki:

 ( na dwudniowy lunch )

- 30 dkg mięsa z kurczaka,
- 1 mała cukinia,
- odrobina papryki,
- ząbek czosnku,
- odrobina cebuli,
- garść groszku mrożonego,
- 3 łyżki curry,
- łyżka papryki ostrej,
- 3 łyżki oleju,
- łyżeczka sosu sojowego,
- torebka ryżu.

Wykonanie:










  1. Kurczaka myjemy, czyścimy i kroimy w kostkę. Marynujemy w łyżce oleju i łyżce curry. Odstawiamy na minimum pół godzinki, maksimum całą noc ( im dłużej tym lepiej ).
  2. Nastawiamy wodę na ryż.
  3. Cukinię, paprykę, cebulę i czosnek kroimy.
  4. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z łyżeczką sosu sojowego. Wrzucamy czosnek z cebulą.
  5. Następnie wrzucamy kurczaka, podsmażamy. Jak się delikatnie podsmaży - dorzucamy warzywa.
  6. Posypujemy wszystko dwoma łyżkami curry i łyżką papryki.
  7. Podsmażamy ok. 5 minut, wrzucamy groszek i zostawiamy na ogniu jeszcze ze 3 minuty.
  8. I gotowe. Podawać z ryżem albo kuskusem.


Smacznego :)
K.

2 komentarze:

  1. Takie szybkie obiadowe propozycje są świetne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie pychotki uwielbiam, same pyszne dodatki, szybo się robi i pewnie jeszcze szybciej zjada;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*