wtorek, 19 czerwca 2012

Burrito z polędwiczką wieprzową i warzywami

Ulubione przyprawy, sporo warzyw :). Uwielbiamy kuchnię meksykańską :). Akurat to danie jest całkowitym moim wymysłem, nie sądzę, abyśmy spotkali coś takiego w Ameryce Południowej ;)



Przygotowanie: 40 minut
Marynowanie: min. 2 h




Składniki:

- pół polędwiczki wieprzowej,
marynata:
- pół cebuli,
- ząbek czosnku,
- garstka świeżej kolendry i oregano,
- łyżka kuminu ( roztartego w moździerzu ),
- sok z połowy limonki,
- łyżeczka oleju

- 3 pieczarki,
- 1/4 cukinii,
- 1/3 papryki,
- 1/2 puszki pomidorów,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- pół łyżeczki tabasco,
- pół puszki kukurydzy,
- 4 tortille,
- 150 g sera żółtego.



Wykonanie:


  1. Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Kroimy i przygotowujemy wszystkie składniki marynaty.
  2. Zamarynowane mięso odkładamy na minimum 2h do lodówki.
  3. Mięso wrzucamy na patelnię ( na mały ogień ), po jakiś 5 minutach dodajemy pokrojone warzywa. Podsmażamy ok. 8 minut.
  4. Dodajemy pomidory, a następnie koncentrat i tabasco, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu ok. 5 minut. Wrzucamy pół puszki kukurydzy i mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
  5. Patelnię rozgrzewamy ( suchą ) i podgrzewamy na niej tortille. Po ok. 40 sek z każdej strony.
  6. Na ciepłą tortillę nakładamy odrobiną sera, farsz i ponownie ser. Zwijamy.
  7. Rozgrzewamy patelnię grillową ( bez żadnego tłuszczu ) i kładziemy zwinięte burrito ( najpierw " brzydką stroną "). Podgrzewamy z dwóch stron.















I gotowe :)
Podawać ze śmietaną i dowolnymi salsami.
Ja przygotowałam burrito wcześniej i w porze obiadowej podgrzałam w piekarniku.

Smacznego :)
K.

2 komentarze:

  1. Wymysł czy nie - wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co się przejmujesz Ameryką?? Oni nie wiedzą tam, że Polska istnieje, a Ty wiesz, że oni tam gdzieś są, więc jesteś od razu na wygranej pozycji ;-)
    Bardzo fajny pomysł, muszę pokroić/posiekać mięso, a nie używać mielonego...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*