czwartek, 7 lutego 2013

Szybkie pączki serowe

Wiem, wiem. Jestem okrutna. Sama ich nie jem, nie lubię i nie uznaję tradycji tłustego czwartku ( jeśli ktoś jest bardzo wierzący i rzeczywiście pości podczas postu to oczywiście niech je! ).
Smażę jednak te pączki i wmuszam w ludzi, którzy nie mają tak jak ja tendencji do tycia.

Dziś propozycja na szybkie pączki podpatrzone na KS. Motorem do ich zrobienia była kończąca się data serka mascarpone :). Są tłustsze niż zwykłe pączki, ale szybkość ich wykonania może przekonać osoby, które chcą usmażyć pączuchy last minute :)

Życzę wszystkim wspaniałego dnia i nie zapominajcie o ruchu w tym obżarstwie! Ja dzień rozpoczęłam 30 minutowym szybkim marszem z psiakiem ( który zjadł z 5 pączków ;) ) i ćwiczeniami na PS3 z Mel B :). A jutro zjem pizzę. O tak :)




Składniki:

- 250 g serka mascarpone,
- 300 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/4 szklanki cukru,
- 2 jajka,
- pół kieliszka spirytusu,

- tłuszcz do smażenia,
- cukier puder, cytryna, woda na lukier.

Wykonanie:


  1. Wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera na gładkie ciasto.
  2. Stolnicę/blat posypujemy mąką i wykładamy ciasto.
  3. Na małym ogniu rozpuszczamy tłuszcz.
  4. Wałkujemy na grubość 1 - 2 cm i wycinamy oponki ( za pomocą szklanki i kieliszka lub foremki ).
  5. Gdy tłuszcz będzie rozgrzany ( wrzucamy kawałek surowego ziemniaka - jęsli się smaży temperatura jest odpowiednia ) wrzucamy oponki. Gdy z jednej strony się zrobią - odwracamy. Wyjmujemy i osączamy na ręczniku kuchennym. 
  6. Opcjonalnie polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.






Smacznego :)
K.


1 komentarz:

  1. Aż żałuję, że nie mogłam zjeść tak pysznie wyglądającego pączka! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*