piątek, 22 lutego 2013

Blondies z masłem orzechowym

Mężczyzna nie lubi brownies, więc zrobiłam mu blondies. Do tego z jego ulubionym masłem orzechowym. Super ciacho dla każdego Łasucha :)





Składniki:

- 150 g białej czekolady,
- 70 g masła,
- 1/4 szklanki cukru pudru,

- 2 jajka,

- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,

- 50 g białej czekolady,
- 50 g mlecznej czekolady,
- 4 łyżki masła orzechowego.

Wykonanie:


  1. W rondelku rozpuścić czekoladę, masło i cukier.
  2. Gdy składniki się roztopią masę trochę wystudzić.
  3. Następnie do masy dodawać stopniowo jajka, dokładnie mieszając.
  4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i powolutku dodawać do masy ciągle mieszając.
  6. Czekoladę posiekać, dodać do masy i pomieszać.
  7. Formę na brownie ( wymiary około. 15 x 20 cm ) posmarować delikatnie masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Na formę wylać ciasto i wyłożyć wierzch masłem orzechowym.
  9. Piec 30 minut.
Smacznego :)
K.





7 komentarzy:

  1. ale bomba!
    zapisuję przepis, bo już mi sie podoba:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam zrezygnować z proszku do pieczenia. Ciasto będzie wtedy bardziej mokre, jak brownies :)

      Usuń
  2. Chyba jednak woli brunetki;) blondies wyglądają super, ale chyba pozostanę wierna brownies:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ...ale smakowicie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*