czwartek, 10 stycznia 2013

Tagliatelle z tuńczykiem i groszkiem

Makaron błyskawiczny, nie wymagający praktycznie żadnego wkładu pracy.

Parę lat temu przygotował go mój kolega. Byłyśmy akurat z moją bardzo bliską kumpelą odwiedzić znajomych w DE. Byłyśmy wymęczone i skacowane. A tu kolega rach ciach ciach i obiad gotowy. Do dziś pamiętam jak bardzo mi smakował. Bardzo miło wspominam tamte chwile i czasem chciałabym, chociaż na chwilkę wrócić do tamtych lat...



Przygotowanie: ok. 10 minut ( tyle, ile trzeba gotować makaron )



Składniki:

( na 4 porcje )
- 1 łyżka oleju/masła klarowanego,
- 1 cebula,
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach ( bez różnicy czy w sosie własnym, czy w oleju ),
- 1 opakowanie almette chrzanowego,
- pół łyżeczki chrzanu ( opcjonalnie ),
- 3 łyżki gęstego jogurtu/śmietany,
- puszka zielonego groszku,
- sól, pieprz do smaku,
- makaron tagliatelle razowy ( ja użyłam firmy Lubella - 4 gniazda ).

Wykonanie:


  1. Wstawiamy wodę na makaron.
  2. Cebulę obieramy i kroimy.
  3. Na wysokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz.
  4. Wrzucamy cebulę i podsmażamy.
  5. Makaron wrzucamy do osolonej wody.
  6. Tuńczyka odlewamy, dodajemy do cebuli. Mieszamy.
  7. Dodajemy almette, chrzan i śmietanę. Mieszamy.
  8. Dodajemy odsączony groszek. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  9. Do sosu dodajemy makaron, mieszamy i podajemy.
Smacznego :)
K.




3 komentarze:

  1. Nie jadłam jeszcze takiego zestawienia, ale musi być pyszne, bo lubię wszystko, co tu zaprezentowałaś :) Zapisuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię, oj bardzo lubię :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*