środa, 23 stycznia 2013

Orzechowo - cynamonowe ciasto drożdżowe

Po cynamonowym cieście drożdżowym przyszedł czas na troszkę ulepszoną wersję. Obdarowani poprzednim ciastem mówili, że było suche następnego dnia... Można tego uniknąć zamykając szczelnie ciasto w pojemnikach lub zawijając folią. Mimo wszystko stwierdziłam, że troszkę ulepszę ciasto poprzez zmianę proporcji składników, aby było troszkę bardziej mokre.
Ciasto bardzo polecam, ponieważ nie wymaga dużo pracy i jest bardzo smaczne. Ciasto jest elastyczne i przyjemnie się je wyrabia. No i ten zapach w domu... Cudo :)





Składniki:


ciasto:
- 3/4 szklanki letniego mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 12 - 14 g świeżych drożdży,

- 2,5 szklanki mąki pszennej ( typ 550 ),
- 50 g miękkiego masła,
- łyżeczka ekstraktu w wanilii,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- szczypta soli.

nadzienie:
- ok. 3 łyżki golden syrupu ( można zastąpić miodem ),
- garść orzechów włoskich,
- garść orzechów laskowych,
- 2 łyżki migdałów siekanych,
- 3 łyżki cynamonu.

na wierzch:
- łyżeczka miękkiego masła,
- łyżeczka brązowego cukru,
- łyżeczka cynamonu.

Wykonanie:


  1. Cukier ucieramy z drożdżami i rozpuszczamy w letnim mleku. Odstawiamy na parę minut.
  2. W misce umieszczamy mąkę, masło, ekstrakt, jajko, żółtko i sól. Dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy.
  3. Gdy ciasto będzie elastyczne kształtujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. W tym czasie n małym ogniu umieszczamy suchą patelnię. Wrzucamy na nią orzechy i prażymy. 
  5. Zdejmujemy z patelni i studzimy. Następnie rozdrabniamy ( ja umieszczam w suchej ściereczce i traktuje je tłuczkiem albo młotkiem ;) ).
  6. Po wyrośnięciu ciasta przez chwilę je wyrabiamy i na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy do grubości około 1 cm.
  7. Ciasto smarujemy golden syropem i posypujemy równomiernie orzechami ( 2 łyżki odkładamy do posypania ciasta ). Potem posypujemy cynamonem.
  8. Ciasto zawijamy jak roladę, dociskając.
  9. Następnie kroimy przez połowę pozostawiając jeden koniec nieprzecięty.
  10. Zawijamy jak warkocza i układamy w kształt wieńca ( łączymy końce ).
  11. Układamy na papierze do pieczenia, na blaszce.
  12. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
  13. W miseczce łączymy masło, cukier i cynamon i smarujemy wierzch ciasta. Posypujemy resztą orzechów.
  14. Pieczemy 35 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy ok. 10 - 15 minut.
Smacznego,
K.

przed upieczeniem



po upieczeniu

6 komentarzy:

  1. Jest bardzo ładnie zawinięte, ale niestety nie bardzo rozumiem jak to zrobić...No bo skoro kroimy ciasto w połowie (wzdłuż?) pozostawiając jeden jego koniec niedocięty, to jak zrobić z tego warkocz? Pomocy Zielaku!

    Luiza z aaaledobre.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://www.justlovecookin.com/2011/11/estonian-kringel.html - tu jest instrukcja. Następnym razem zrobię zdjęcia w trakcie :)

      Usuń
  2. Wygląda fantastycznie i pewnie równie dobrze smakuje! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie drożdżowe zawijańce. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. orzechy,cynamon, placek drożdżowy-bajka!:D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*