poniedziałek, 30 lipca 2012

Pełnoziarnisty makaron z kurkami i suszonymi pomidorami

Od kiedy nie możemy robić sosów do makaronu na bazie śmietany, sera czy mięsa zaczęło się wymyślanie i eksperymentowanie. Przyznam szczerze, że lepszego makaronu w życiu nie jadłam. Czekam z niecierpliwością do następnego tygodnia, kiedy znów będziemy mogli zjeść taki obiadek :-)))))))



Przygotowanie: ok. 30 - 40 minut





Składniki:

( na dwie osoby )

- pół szklanki bulionu ( użyłam drobiowego domowego ),
- 3/4 szklanki wina białego wytrawnego,
- 300 - 350 g kurek,
- 2 cebulki,
- 5 pomidorów suszonych,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- oliwa z oliwek - 4 łyżki ( użyłam dwie łyżki normalnej, 2 łyżki ostrej, z peperoncini ),
- pieprz, czosnek z płatkach do smaku,
- 1 1/4 szklanki makaronu.

Wykonanie:












  1. Kurki dokładnie myjemy ( mój sposób: najpierw w durszlaku pod bieżącą zimną wodą, potem wrzucam do miski z osoloną, gorącą wodą, mieszam i zostawiam na 5 minut i ponownie pod bieżącą zimną wodą ).
  2. Nastawiamy wodę na makaron.
  3. W garnku mieszamy bulion z winem i gotujemy. Wrzucamy do niego kurki i gotujemy ok. 10 - 15 minut.
  4. W tym czasie kroimy cebulkę i pomidory suszone. 
  5. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulkę, a następnie odcedzone kurki. Podsmażamy.
  6. Dodajemy jogurt, mieszamy a następnie pomidory suszone i przyprawiamy.
  7. Dodajemy ugotowany makaron al dente i podlewając bulionem z winem podsmażamy całość ok. 5 - 10 minut.
  8. Podajemy w głębokich talerzach.
Smacznego :)
K.

Wpis dodaję do akcji Beatrice:

3 komentarze:

  1. Taki odmieniony makaron musiał być pyszny;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ten smak pełnoziarnistego makaronu ;) Muszę teraz tylko dorwać kurki...

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na połączenie kurek z suszonymi pomidorami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*