Przygotowanie: ok. 30 - 40 minut
Składniki:
( na dwie osoby )- pół szklanki bulionu ( użyłam drobiowego domowego ),
- 3/4 szklanki wina białego wytrawnego,
- 300 - 350 g kurek,
- 2 cebulki,
- 5 pomidorów suszonych,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- oliwa z oliwek - 4 łyżki ( użyłam dwie łyżki normalnej, 2 łyżki ostrej, z peperoncini ),
- pieprz, czosnek z płatkach do smaku,
- 1 1/4 szklanki makaronu.
Wykonanie:
- Kurki dokładnie myjemy ( mój sposób: najpierw w durszlaku pod bieżącą zimną wodą, potem wrzucam do miski z osoloną, gorącą wodą, mieszam i zostawiam na 5 minut i ponownie pod bieżącą zimną wodą ).
- Nastawiamy wodę na makaron.
- W garnku mieszamy bulion z winem i gotujemy. Wrzucamy do niego kurki i gotujemy ok. 10 - 15 minut.
- W tym czasie kroimy cebulkę i pomidory suszone.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulkę, a następnie odcedzone kurki. Podsmażamy.
- Dodajemy jogurt, mieszamy a następnie pomidory suszone i przyprawiamy.
- Dodajemy ugotowany makaron al dente i podlewając bulionem z winem podsmażamy całość ok. 5 - 10 minut.
- Podajemy w głębokich talerzach.
Smacznego :)
Taki odmieniony makaron musiał być pyszny;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ten smak pełnoziarnistego makaronu ;) Muszę teraz tylko dorwać kurki...
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na połączenie kurek z suszonymi pomidorami :)
OdpowiedzUsuń