Przygotowanie: ok. 2-3 godzin
Składniki:
forma na tartę o średnicy 28 - 30 cm ( zrobiłam w innym naczyniu, gdyż forma była zajęta )ciasto:
- 250 g mąki,
- 120 g masła,
- jajko + żółtko,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- łyżka wody,
- szczypta soli i cukru.
farsz:
- 200 g boczku wędzonego,
- 150 g chudej, wiejskiej kiełbasy,
- 1 cebula cukrowa,
- 2 ząbki czosnku,
- pół papryki zielonej,
- papryczka chilli ( opcjonalnie dwie - jedna do dekoracji ),
- 3 jajka,
- 3 żółtka,
- śmietanka 30 % ( opakowanie 200 g ),
- ser żółty ( gruyere, ementaler, gouda ) ok. 200 g,
- łyżeczka vegety natur,
- łyżeczka pieprzu,
- łyżeczka papryki ostrej,
- garść świeżego oregano,
- łyżka oleju,
- opcjonalnie parę plasterków sera gruyere czy rubin na wierzch.
Wykonanie:
Ciasto najlepiej wyrobić rano i odłożyć do lodówki ( albo i dzień wcześniej ). Danie jest bardzo smaczne i na ciepło i na zimno ( nadaje się na różnego rodzaju imprezy ).
- Masło pociąć w kostkę. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić, uformować spłaszczoną kulę i odłożyć do lodówki na minimum pół godziny, a najlepiej parę godzin.
- Za dalsze czynności najlepiej się wziąć ok. 2 h przed podaniem.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i układamy w natłuszczonej formie. Wbijamy w paru miejscach widelec. Wkładamy do lodówki. na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy.
- Piekarnik nastawiamy na ok. 200 stopni.
- Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
- Kroimy boczek, kiełbasę, cebulę i czosnek.
- Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy ww składniki.
- Smażymy ok. 10 - 15 minut. Kroimy papryki i dorzucamy. Podsmażamy ok. 5-10 minut.
- Studzimy.
- W międzyczasie wyjmujemy ciasto w piekarnika, zdejmujemy obciążenie i studzimy.
- Jajka, żółtka, śmietankę i wszystkie przyprawy mieszamy.
- Piekarnik nastawiamy na 250 stopni.
- Na wystudzone ciasto wykładamy farsz. Posypujemy tartym serem żółtym i zalewamy jajkami ze śmietanką. Na wierzch możemy wyłożyć plastry sera i papryczkę chilli.
- Pieczemy 20 minut w 250 stopniach, następnie 15 minut w 200 stopniach Celcjusza.
- Podawać chociaż trochę wystudzone z sałatką.
Smacznego :)
K.
Kocham wszystko co ma w składzie boczek :D
OdpowiedzUsuń