wtorek, 3 lipca 2012

Prosciutto e Melone

Coś dla Melonożerców :) - pyszna włoska przekąska, idealna na lato. Bardzo ważne jest to, aby melon był dojrzały oraz szynka parmeńska jakościowa dobra. Żadnych podróbek :)
Można podawać samodzielnie lub z dressingiem z octu balsamicznego z Modeny.


Przygotowanie: <10 minut

Składniki:

- szynka parmeńska,
- melon.

Wykonanie:


  1. Melona czyścimy i obieramy ( dobrze jest go wcześniej schłodzić w lodówce ).
  2. Dzielimy na części, każdą owijamy plastrem szynki parmeńskiej.
  3. Można polać octem balsamicznym, bądź dressingiem balsamicznym.


Tak przygotowanego melona można zapiec, też wychodzi super :)

Smacznego :)
K.

3 komentarze:

  1. Co to znaczy podróbka szynki parmeńskiej ? Szynek długo- dojrzewających jest jest mnóstwo. San Daniele, jest ceniona o wiele bardziej, jest droższa i w mojej również ocenie, słodka jak miód :D

    pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodziło mi o oryginalne szynki długodojrzewające. Źle się wyraziłam. Na rynku jest bardzo dużo pseudo produktów z konserwantami. Tego się wystrzegam.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*